Egy törölt YouTube-videó miatt a jogtulajdonost perelik

A polgári szabadságjogok védelmét a digitális korban is fontosnak tartó Electronic Frontier Foundation (EFF) feladatának tekinti a szerzőijog-tulajdonosok túlkapásainak leleplezését. A szervezet számos projektjének egyike, hogy a Stanford Egyetemmel együttműködve kidolgozzanak egy olyan gyakorlatot, amely az amerikai jogban létező tisztességes felhasználás (fair use) lehetőségeit és határait jelölné ki az interneten. E program keretében indítottak most pert a Universal Music Publishing Group zenekiadó ellen.

A perben az EFF egy amerikai asszonyt képvisel, aki egy rövid, mindössze 29 másodperc hosszú videót töltött fel a YouTube-ra táncoló kisgyerekéről. A felvételt a Universal eltávolíttatta, arra hivatkozva, hogy a háttérben szóló és a babát táncra ingerlő zene – Prince Let's go crazy című száma – jogait ők birtokolják. Az anyuka, Stephanie Lenz először megdöbbent, amikor a videomegosztó oldal értesítette őt az anyag törléséről és annak okáról, majd ellentámadásba lendült.

Az ügyét az EFF karolta fel. A szervezet jogásza szerint tipikus szerzői jogi túlkapásról van szó. „A Universal törlési felszólítása egyszerűen nevetséges. A jogtulajdonosokat felelősségre kell vonni olyan esetekben, amikor a nem jogsértő, tisztességes felhasználás ellen lépnek fel, mint e videó esetében is” – mondta Corynne McSherry. Az EFF az ügyben annak a kinyilvánítását kéri a bíróságtól, hogy a felvétel – amelyet időközben visszahelyeztek a YouTube-ra – nem sérti a kiadó jogait.

Az alapítvány nemrég egy hasonló ügyben egy táncos mellett állt ki. Akkor egy bulin készült videó képezte a vita tárgyát, amelyen egy pár az ún. electric slide nevű stílusban ropta. Miután a felvétel felkerült a YouTube-ra, a tánc feltalálója és szabadalmaztatója (sic!) töröltette azt. Az EFF szerint egyrészt teljesen abszurd dolog egy tánc lépéseit levédetni, másrészt ebben az esetben is a fair use tipikus esetével állunk szemben.

Azóta történt

Előzmények