2017-ben szinte mindenki hozzáférhet a nagy sebességű mobilnethez

Az Ericsson legújabb jelentése szerint sokak számára hamarosan a mobiltelefon lesz az egyetlen eszköz az internet elérésére. A vállalat tegnap kiadott második forgalmi és piaci jelentése szerint, mely A hálózatba kapcsolt társadalom pulzusa címet kapta, 2017-re a világ népességének 85 százaléka rendelkezik majd 3G-s internet-lefedettséggel, és közel kilencmilliárd lesz a mobil-előfizetések száma, szemben a tavalyi hatmilliárddal. A 2011-ben regisztrált egymilliárd mobil széles sávú előfizetések száma öt év múlva az ötszörösére, ötmilliárdra növekszik.

ericsson mobile

A gép-gép előfizetések (gép-gép közötti kommunikáció mobilhálózaton keresztül) még tovább emelik majd ezt a számot: „Amikor az emberek készüléket vásárolnak, alapfeltételnek tekintik az internet-hozzáférést, így egyre nagyobb az igény a mobil széles sávra, és az adatátviteli forgalom is folyamatosan növekszik. A mobilszolgáltatók ebben felismerik az üzleti lehetőséget, és a nagy kapacitású hálózatokban elérhető kitűnő adatátviteli sebességek révén jó felhasználói élményt kínálnak ügyfeleiknek. A világ HSPA-hálózatainak 75 százaléka 7,2 Mbps vagy annál magasabb, 40 százaléka pedig 21 Mbps csúcssebességre képes” – kommentálta a jelentés eredményeit Douglas Gilstrap, az Ericsson alelnöke, a vállalati stratégiáért felelős vezető.

Az Ericsson jelentése szerint 2017-re a világ népességének fele rendelkezik majd LTE/4G hálózati lefedettséggel, az okostelefon-előfizetések száma pedig a tavalyi 700 millióról hárommilliárdra nő. Tovább növekszik a teljes mobil adatátviteli forgalom is: 2011 és 2012 első negyedéve között – elsősorban a videós átvitelnek köszönhetően – megduplázódott, 2015-re pedig várhatóan a tizenötszörösére emelkedik.

2012-ben a mobil-előfizetések számának nettó növekedése 39 millióval Kínában volt a legnagyobb, ezt India követi 25 millióval. A Magyarországot is magába foglaló CEMA (Central and Eastern Europe, Middle East and Africa) régió összes mobil-előfizetése 1,6 milliárd volt az első negyedévben, ami 2017-ig további 700 millióval gyarapodhat. Az itteni mobil-előfizetések 85 százaléka tavaly még GSM volt, 2017-ben ezek fele már WCDMA/HSPA hálózatú lesz.

Azóta történt

Előzmények