Egyelőre elveszettnek tűnik az ESA Mars-szondája

A leszállás utolsó szakaszában megszakadt a kapcsolat a Schiaparellivel, így jelen pillanatban teljes a bizonytalanság.

Frissítés: úgy tűnik, most már szinte bizonyos, hogy a küldetés kudarcot vallott, az űrszonda a landolás utolsó fázisát nem megfelelően hajtotta végre (2-4 km magasságból, nagyjából 300 km/óra sebességgel zuhant le), és megsemmisült, bár a tudósok ezt még nem jelentették ki.


Már tegnap érkeztek hírek róla, de az Európai Űrügynökség (ESA) ma délelőtti sajtókonferenciáján meg is erősítette: nagy a bizonytalanság, mivel a Schiaparelli Mars-szonda belépett a bolygó légkörébe, az ejtőernyője is kinyílt, ám a landolás előtt egy perccel megszakadt a kapcsolat, így nem állíthatják, hogy a szonda sikeresen leszállt.

ESA - sajtókonferencia
[+]

Anrea Accomazzo, az operatív igazgató azt közölte, hogy az ejtőernyő kinyílása után érkezett adatok nem igazán biztatóak, mivel nem pontosan olyanok, amelyekre számítottak. Az adatokat még elemzik, Jan Wörner, az ESA főigazgatója csak annyit mondott, hogy jelen pillanatban fogalmuk sincs arról, hogy a Schiaparelli egy darabban érkezett-e meg a felszínre.

A landolás tervezett menete
[+]

Az újságírók természetesen a szondára voltak kíváncsiak, az ESA vezetői pedig – szintén természetesen – arra igyekeztek fókuszálni, hogy a küldetés másik eleme, a szondát kibocsátó keringőegység (Trace Gas Orbiter – TGO) sikeresen pályára állt, és készen áll arra, hogy kutatási feladatait elvégezze.

Az előzetes tesztek során már világossá vált, hogy a szonda Marsra szállása igen kockázatos művelet, a számtalan befolyásoló tényező miatt nagy az esély rá, hogy elveszítik vele a kapcsolatot. Ráadásul az ereszkedés olyan rövid ideig tartott, hogy a nagy távolság miatti késleltetés okán a távirányítású korrekció szóba sem jöhetett, így meg kellett bízniuk az automatizmusokban, melyeket beépítettek a szerkezetbe. Továbbra is próbálkoznak helyreállítani a jelátvitelt, közben elemzik a történteket, de a szakemberek szemmel láthatóan nem voltak túl optimisták.

Azóta történt

Előzmények