Európában is gondot okoznak az infrastruktúrát támadó hackerek

A probléma jellegéből két következtetés adódik: a nyilvánosság szinte semmit sem tud, illetve a támadók itt is folyamatos előnyben vannak.

A kritikus infrastruktúrákat érintő támadások a közelmúltban elszaporodtak Európában is, és ez komoly gondokat okoz – írta meg mai tudósításában a Reuters hírügynökség munkatársa, aki korábbi felelősökre és ma is hivatalban lévő forrásokra hivatkozik.

A meg nem nevezett források elismerték, hogy kontinensünkön is rendszeresek az olyan támadások, melyekről az amerikai sajtó mostanában szinte nap mint nap beszámol. Ezek komoly gondokat okoznak, és egy korábban a brit titkosszolgálatnál dolgozó forrás azt állította, hogy feltételezhető az, hogy orosz állami háttérrel rendelkező hackerek támadják a kritikus rendszereket, de ezeket az állításokat az esetleges terhelő információk bizalmas jellege miatt nyilvánosan nem lehetséges bizonyítani.

A tudósítás szerint a közelmúltban végre elkezdődött egy komolyabb nemzetközi együttműködés is Európában, a sorozatos támadások nyomán egyre szorosabb a kooperáció e téren a nemzetbiztonsági szervek között.

A publikusan megismerhető információk mennyiségét természetes módon korlátozza az, hogy az ilyen támadásokat a legkomolyabb nemzetbiztonsági veszélyek közé sorolják, így még annyi adat sem kerül nyilvánosságra, mint a hasonló esetekben időnként sokkal engedékenyebb Egyesült Államokban.

Ez egybecseng azzal a véleménnyel, melyet a komolyabban vehető nemzetbiztonsági szakértők már rég hangoztatnak, vagyis hogy itt olyan komoly és nagy hatású tevékenységekről van szó, melyeket az érintett kormányok soha nem fognak sem elismerni, sem polgáraiknak bemutatni, így akár van bizonyíték az állami kibertámadásokra, akár nincs, az mindkét fél ellenérdekeltsége miatt nem fog nyilvánosságot kapni belátható időn belül – legfeljebb a propagandaanyagok jelennek meg, de sem szakmai, sem védelmi elemzésekre nem számíthatunk.

Azóta történt

Előzmények