Új partnert talált az Europol a kiberbűnözés elleni küzdelemhez

Minden résztvevő meggyőződése, hogy a nemzetközi bűnözés ellen csak közösen lehet fellépni, és a legfontosabb a megelőzés.

Az Europol bejelentette, hogy a szervezet hágai központjában tegnap egyetértési nyilatkozatot írtak alá az angol-amerikai alapítású, 2015-ben létrejött nemzetközi szervezettel, a Global Cyber Alliance-szel (GCA), melynek célja, hogy tovább bővítsék azokat a lehetőségeket, melyek a nemzetközi kiberbűnözés elleni nemzetközi fellépéseket segíthetik. A tervek szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szélesítik az információmegosztást, illetve részt vesznek olyan projektekben, melyek célja a kibervédelmi törekvések erősítése.

A partnerségi megállapodás keretében kidolgoznak olyan „best praktice” ajánlásokat, melyeket a fenyegetett szervezetek számára készítenek, hogy azok minél hatékonyabban tudjanak védekezni a ma már mindennapos kibertámadások ellen (például az Internet Immunity projekt segítségével).

Első lépésként az Europol és a GCA arra koncentrál, hogy minél szélesebb körben alkalmazzák a szervezetek a DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) eszköztárat, mely a levelezés biztonságosabbá tételét szolgálja – mint ismeretes, a kibertámadások igen nagy része hamis, adathalász, vagy kártékony kódokat tartalmazó levelek küldésével indul, általában ez az első lépés a célba vett rendszer meglékeléséhez, és igen gyakran sikeresek ezek az akciók, mivel nagy számban a címzettek megtévesztésére, hanyagságára vagy tájékozatlanságára alapoznak.

Egy másik közös kezdeményezés keretében a GCA hamarosan partnerként csatlakozik a holland rendőrség által kezdeményezett, majd folyamatosan terjeszkedő No More Ransom projekthez, mely napjaink egyik legnépszerűbb kiberbűncselekménye, a zsarolóvírusok, a ransomware-ek terjesztése ellen lép fel preventív jelleggel: képzéssel, oktatással.

Azóta történt

Előzmények