Újabb ATM-tolvajokat fogtak el

A vírusfertőzéssel dolgozó banda többek között az interneten toborozta a tagokat, akik több millió dollárt loptak el.

Az Europol bejelentette, hogy nemzetközi együttműködés keretében újabb tagjait tartóztatták le annak a bűnszövetkezetnek, mely banki rendszerek megfertőzése után a pénzkiadó automatákból körülbelül 3,2 millió dollárnyi készpénzt lopott el, és ennek csak töredékét sikerült visszaszerezni.

A 2016 elején indított nyomázás során feltárták, hogy az európai központú szervezet hat országban összesen 22 tagot számlált, akik közül többeket interneten toboroztak. Közülük korábban három gyanúsítottat – a lett Andrejs Peregudovst, a moldovai Niklae Penkovot, valamint a romániai Mihail Colibabát – a tajvani hatóságok tavaly nyáron tartóztatták le, őket a bíróság már el is ítélte, öt év börtönt kaptak, és már deportálták is őket hazájukba, hogy ott töltsék le büntetésüket. Most újabb két bűnözőt kaptak el: egyiküket a román, a másikat a belorusz rendőrség fogta el.

Peregudovs letartóztatása
[+]

A banda a szokásos módszerekből kombinálta össze a bűncselekmények módszertanát: a célba vett bankok alkalmazottainak fertőzött csatolmányt tartalmazó leveleket küldtek, majd ha az illető elindította a kártékony kódot, megfertőzték a bank belső rendszerét, ezek után átvették az ellenőrzést a bank pénzkiadó automatái felett, felvették a lopott pénzt, ezek után pedig különféle módszerekkel igyekeztek eltüntetni tevékenységük nyomait.

Azóta történt

Előzmények