Egyre nagyobb veszélyben vannak az ATM-ek

Egy friss kutatás szerint az automatákat érő támadások minősége javul, mennyisége növekszik, és mind gyakoribb a hálózaton keresztüli manipuláció.

Az Europol kiberbűnözési központja (European Cybercrime Centre – EC3) a kutatás elvégzésére felkért Trend Micróval közösen tegnap kiadott egy jelentést, melyben azt foglalják össze, hogy milyen típusú veszélyek fenyegetik a pénzkiadó automatákat, az ATM-eket, illetve elemzik az automatákat ért támadásokat.

A legfontosabb megállapítások arra vonatkoznak, hogy míg korábban a kártékony kódok bejuttatásához fizikailag is hozzá kellett férni az ATM-hez, mára már sokkal kifinomultabbak a támadások, egyre gyakoribbak a hálózaton keresztüli behatolási kísérletek: a támadók a banki rendszereket veszik célba, hogy aztán belülről tevékenykedjenek, sok más illegális tevékenység mellett pl. kompromittálják az ATM-eket. A sikeres támadások esetén nemcsak arról van szó, hogy a hackerek pénzt lopnak, hanem ezzel párhuzamosan értékes, érzékeny személyes adatokat is meg tudnak szerezni.

Behatolás a hálózaton keresztül
[+]

Összességében azt állapítják meg, hogy mind a támadások minősége, mind mennyisége jelentős mértékben megnőtt, és hiába veszik fel velük a harcot a hatóságok, a bűnözői csoportok olyan jelentős erőforrásokkal és pénzügyi támogatással rendelkeznek, hogy mindig lépéselőnyben vannak. A kockázatok és a károk mérsékléséhez ezért elengedhetetlen a bűnüldöző szervek és a pénzintézetek együttműködésének elmélyítése.

A tajvani támadás
[+]

Habár léteznek komoly és szigorú biztonsági előírások és megoldások, ezek nem minden esetben elérhetőek, bevezetettek a pénzügyi intézményekben (sem) – állapítják meg. Elengedhetetlen, hogy a jelenleginél sokkal komolyabb összegeket és erőforrásokat biztosítsanak a kiberbűnözés kockázatainak csökkentésére.

A nyilvánosságra hozott jelentés mellett készült egy erre épülő privát jellegű második is, mely technikai részleteket és tanácsokat tartalmaz, ezt megküldik a hatóságoknak, a pénzintézeteknek, illetve az IT-biztonsági vállalatoknak is.

Azóta történt

Előzmények

  • Kiberbiztonsági versenyt indít a Trend Micro

    A verseny regisztrációja már elindult, a csapatok június 24-ig jelentkezhetnek.

  • Újabb ATM-tolvajokat fogtak el

    A vírusfertőzéssel dolgozó banda többek között az interneten toborozta a tagokat, akik több millió dollárt loptak el.