Meghátrált a Facebook, visszahozza a híreket Ausztráliába

A következő napokban visszaállítja a hírek elérhetőségét, megosztási lehetőségét Ausztráliában a Facebook.

Nagy botrány robbant ki, amikor a Facebook a kezdeti ígérgetés után tényleg betiltotta a platformján a híreket Ausztráliában.

Miután véletlenül a hatósági oldalakat is blokkolták, később a Google úgy döntött, fizet a hírekért, majd a Microsoft az EU-nak azt javasolta, vegye át az ausztrál gyakorlatot; az ügy tovább folytatódott.

A Facebook néhány nap után ugyanis visszavonta az új irányelveit, és napokon belül helyreállít mindent Ausztráliában. A hivatalos közlemény szerint a további megbeszélésék során elégedetten nyugtázták, hogy az ausztrál kormány egy sor változtatásba ment bele, ami garantálja, hogy megoldódnak a Facebook legfőbb aggodalmai. Így olyan kereskedelmi megállapodások jöhetnek létre, amelyek elismerik a Facebook által nyújtott értéket a kiadók számára, figyelembe véve a kiadók által biztosított értéket. Ezért aztán napokon belül mindent visszaállítanak, és tovább dolgoznak a befektetéseken.

Az ausztrál törvénybe így több új kiegészítést is bevonnak, amelyek nagyobb átláthatóságot biztosítanak a digitális platformok és kiadók számára, a keretrendszer erősítésével pedig gondoskodnak róla, hogy minden hírekre építő médiacéget megfelelően honoráljanak. A The New York Times szerint a felek két hónapos haladékot kapnak a megállapodások kidolgozására.

Azóta történt

Előzmények