A Facebookon a mellbimbó már tilos

Az elmúlt egy hétben komoly visszhangot kapott a Facebook és a MySpace gyakorlatának fókuszba kerülése, mely szerint adatbázisaikból eltávolítják azoknak a szoptató anyáknak a képeit, akik e bensőséges gesztust fotókon osztották meg másokkal.

A botrányt egy anyuka robbantotta ki, amikor felfedezte, hogy az előző évben feltett képei hiányoznak a Facebook adatbázisából. Miután rákérdezett a cégnél, azt a választ kapta e-mailben, hogy a felhasználási feltételek tiltják az obszcén, pornográf vagy szexuális tartalmak közzétételét, s ezért vették le a képeket. Mint kiderült, sokan jártak még így, ezért a felháborodott anyák petíciót írtak („Hey, Facebook, breastfeeding is not obscene!” – „Hé, Facebook, a szoptatás nem obszcén!”), s mozgalmat indítottak a képek visszakerüléséért. Az aláírók száma gyarapodik, tegnap már közel százezren jelezték, hogy támogatják a követelést, s azóta már demonstrációt is szerveztek a Facebook központjánál a szoptató nők jogaiért, sőt egy külön oldalra elhelyezték nem kívánatos képeiket is.

Barry Schnitt, a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy a szoptatás természetesen nem obszcén, ők mindössze azokat a fotókat törölték, ahol az anya mellbimbója is látszik, s mindezt akkor teszik meg – ahogyan például a YouTube-on is gyakorlat –, ha egy felhasználó jelzi, hogy helytelen tartalmat talált.  Mint a szóvivő elmondta, 2007 óta alkalmazzák ezt a megoldást, mivel valahol meg kellett húzniuk a határt, hogy meddig mehetnek el a meztelenkedést illetően, s végül a mellbimbó lett a választóvonal.

Az ügy azért problematikus jogi szempontból is, mivel az USA több államában – így Kaliforniában is – törvény biztosítja a nők számára, hogy bárhol megszoptathassák gyermekeiket, akár nyilvános helyen is. Ugyanakkor viszont a Facebook egy magáncég, aki maga határozza meg az oldalára vonatkozó szabályokat. A nagy sikerű közösségi oldalak egyébként különféleképp reagáltak a szoptatós képekre: a MySpace tiltja őket, a LiveJournal viszont e fotók esetében kivételt tesz.

Azóta történt

Előzmények