A Facebook győzött: kötelező a valódi nevek használata

Talán sokak számára még mindig meglepő lehet, de a Facebook általános felhasználási szabályzata előírja, hogy a felhasználók csakis a valódi nevükön regisztrálhatnak a közösségi oldalon. Ennek betartatása ugyan nagyon nehéz, de a Facebook jogi (és nem mellesleg: üzleti) okokból ragaszkodik ehhez, és folyamatosan küzdenek a szabályt kijátszók ellen – persze leginkább csak akkor, ha valami gond van az adott fiókkal, illetve tulajdonosával.

E gyakorlat ellen lépett fel tavaly Schleswig-Holstein német tartomány adatvédelmi biztosa, aki határozatában kimondta, hogy a Facebooknak Németországban engedélyeznie kell a nem valódi (nick-) néven történő regisztrációt is, mivel, érvelt a biztos, az internetes szabályokat is magában foglaló törvény (Telemediengesetz) előírja, hogy a német felhasználók a szolgáltatásokat nicknéven is igénybe vehetik. A biztos határozatát mind a Facebook amerikai, mind az európai tevékenységéért is felelős írországi központjára ki akarta terjeszteni.

Ám a Facebook nem engedett, és bíróságra vitték az ügyet. Az eljárás lezárult, és a schleswig-holsteini illetékes testület minapi határozatában kimondta, hogy a biztos által citált törvény jelen esetben nem alkalmazható. Az indoklásban elmondják, hogy a Facebook németországi leányvállalata csak üzleti tevékenységgel foglalkozik, személyes adatokat nem kezel, vagyis őket ilyesmire nem lehet kötelezni. Ugyanakkor a személyes adatokat kezelő Facebook-vállalkozás Írországban működik, így rájuk az ír adatvédelmi törvények vonatkoznak, vagyis a német jogszabályok alapján egy német biztos nem írhat elő számukra semmit.

Az érintett adatvédelmi biztos nevetségesnek és önellentmondónak nevezte a bíróság ítéletét, emellett figyelmeztetett arra, hogy ha az ítéletet felsőbb fórumokon is helyben hagyják, az az Európai Unió adatvédelmi elveivel ellentétes gyakorlatnak nyitná meg a kapukat, ugyanis a külföldi cégeket arra sarkallná, hogy keressék meg, melyik európai országban védik a legkevésbé a személyes adatokat, és oda telepítsék központjaikat, hiszen így jogilag védettek lennének.

A Facebook üdvözölte a döntést, a biztos viszont bejelentette, hogy fellebbezni fognak.

Azóta történt

Előzmények