Az ír hatóságok is tartanak a Facebook okosszemüvegétől

Adatvédelmi aggályokat fogalmaztak meg a Facebook okosszemüvegével kapcsolatban.

Nemrég az olasz adatvédelmi hatóság komoly aggodalmát fogalmazta meg a Facebook okosszemüvegével és annak kamerájával kapcsolatban; továbbá felszólította a Facebook európai felügyelőszervét, az ír testvérhatóságát, hogy kérjen válaszokat a cégtől.

Az ír adatvédelmi hatóság végül arra kérte a Facebookot, hogy mutassa meg, hogy elegendő a LED-es jelzőfény az okosszemüvegen, tudni fogják az emberek, hogy őket fotózzák vagy videózzák egy szemüvegen keresztül.

Az ír DPC az EU adatvédelmi törvényei szerint a Facebook felügyelő hatósága, a vállalat európai főhadiszállásának helye ugyanis Dublin.

A Ray-Ban mögött álló cég a Facebook együttműködésében készülő okosszemüveg nem csak zenehallgatást, híváskezelést tesz lehetővé, de fotók és videók rögzítését is, utóbbiakat egyből meg is lehet osztani a Facebook appjaiban.

Az ír hatóság szerint mára elfogadottá vált, hogy sokféle eszközzel és mobillal lehet másokat filmezni, fotózni, ez általában azonban egy látható tevékenység, így az érintettek tudnak róla. A szemüveggel az apró indikátorfény nem feltétlenül hívja fel mindenki figyelmét, hogy mi történik, az ír DPC-t és az olasz Garante embereit pedig nem győzte meg, hogy a Facebook eleget tesztelt élesben, és az érintettek tudnak majd a felvételekről. Az írek jelezték, osztják az olaszok véleményét. Ezen felül információs kampány futtatását kérik a Facebooktól: figyelmeztetni kellene a nyilvánosságot, hogy az új termékkel bárkiről, bárhol készülhetnek fotók, videók.

Azóta történt

Előzmények