Hamis fiókok tízezreit törölte a Facebook

Még csak egyetlen hálózatot törtek le, de már most látszik, hogy milyen nagyarányú a kamu profilok és tevékenységek jelenléte a közösségi oldalon.

A Facebook közleményben jelezte, hogy egy pénteken indult nagyszabású akció első lépéseként több tízezer olyan hamis fiókot töröltek, amelyeket kéretlen üzenetek, spamek terjesztésére használtak fel.

A globális projektet azért indították el, hogy a mostanra már szinte elviselhetetlen mértékűvé váló hamis lájkolást, lájkvadászatot és a hamis kommentek áradatát letörjék, tisztábbá tegyék a platformot. Shabnam Shaik, a biztonsági csapat munkatársa közölte, hogy az akciót hat hónapig tartó előkészítő munka előzte meg, melynek során feltárták, hogy a látszólag különböző országokból (pl. Bangladesből, Indonéziából, Szaúd-Arábiából stb.) érkező lájkolások és kommentek valójában egyetlen kifinomult rendszer a részei. Ebben a rendszerben nem egyszerűen a szokásos módon spameltek – vagyis hogy tömegesen hoztak létre hamis fiókokat –, hanem ezeknek a fiókoknak és az aktivitásoknak a valódi jellegét pl. proxy használatával igyekeztek elrejteni, próbálták eltüntetni a spamtartalom és a fiók közötti kapcsolatot és a tartalom valódi eredetét. A hamis fiókok népszerű oldalakat lájkoltak és ott fejtettek ki aktivitást, majd alvó módba váltottak, de ezek után gyűjtötték az új kapcsolatokat, és ezeket a felhasználókat célozták meg kéretlen tartalommal.

Shaik szerint a partnerekkel összehangolt akció nyomán az érintett népszerű oldalak esetében a töredékére sikerült csökkenteni a hamis lájkolók számát.

A Facebook projektje azért is különösen fontos, mivel ezeket a hálózatokat, hamis fiókokat előszeretettel használják fel kampányok során hamis hírek terjesztésére is.

Azóta történt

Előzmények

  • A WP 8.1 tulajok búcsúzhatnak a Facebook Messengertől

    Március végével leállítja a támogatást a közösségi oldal, nem lehet üzeneteket küldeni és fogadni. Van megoldás, de másik alkalmazás kell hozzá.

  • Profik vizsgálják át a Facebook hazug híreit

    Amennyiben a felhasználók jelzik a közösségi oldal felé, hogy gyanús hírt találtak, külső szakértők nézik át, szükség esetén fel is címkézik.