Hamarosan mindenkinél durran a Timeline

Lehet szeretni és lehet utálni a Facebook lassan egy éve reklámozott új profiloldalát, a Timeline-t, ám hamarosan senki sem kerülheti el végzetét: aki eddig nem aktiválta azt, az még közel két hétig élvezheti a régi kezelőfelületet, utána viszont mindenféle előzetes értesítés nélkül megkapja az újdonságot. Aki nem ismerné, a magyarul csak Idővonalként ismert szolgáltatás a fényképek helyett inkább az életünkben bekövetkező fontosabb események megjelenítésére koncentrál. Ennek apropójából a felület sokkalta rendezettebb és átláthatóbb: példának okáért, a jobb oldali sávon található évszámok valamelyikére kattintva egyből az adott időszakban kiposztolt eseményeinket láthatjuk.

A Facebook újdonsága igen nagy vitákat váltott ki, mióta kipróbálható. A pártolók azzal érvelnek, hogy már ideje volt egy ilyen modern, a legfrissebb igényeket is kiszolgáló megoldás bevezetésének, míg az ellenzők attól tartanak, hogy a Facebook az eddigieknél is hatékonyabb adathalászatra ad alkalmat. A hisztérikus félelem talán megalapozatlan, hiszen a Facebook csak a már meglévő adatokat, feltöltött tartalmakat kezeli új módon, ám az is igaz, hogy az időrendbe való rendezés, illetve az időrend alapján való keresés jelentős mértékű egyszerűsítése sokkal könnyebbé teszi a „virtuális életút” megalkotását.

A kötelező váltás határidejét a közösségi oldal már többször eltolta: az első időpont tavaly szeptember volt, ami aztán átcsúszott idén februárra – a lehetőség mindeddig megvolt az önkéntes váltásra, ám úgy tűnik, a vállalatnak eddig tartott a türelme. Habár meglehetősen kevés rá az esély, de valószínűsíthető, hogy a kötelező átállás némileg megváltoztatja majd a felhasználók hozzáállását az amúgy sem botrányoktól mentes oldalhoz, és ez tovább kedvezhet a némi élénkülést mutató Google+-nak.

Előzmények