Tényleg hétmilliárd dollárt bukott Mark Zuckerberg a leálláson?

Igen is, meg nem is. De a Facebooknak nem az üzemszünet okozta a legnagyobb veszteséget mostanában.

A Facebooknak és kapcsolódó szolgáltatásainak tegnapi, kb. hatórás leállása nemcsak a mémek számát szaporította meg – ez az igazán fontos –, hanem sorban jelentek meg cikkek, főképp az egyébként hiteles Bloomberg hírügynökség, valamint a Fortune magazin tudósítására alapozva, hogy a vállalat vezetője hétmilliárd dollárt vesztett az üzemzavar miatt.

Viszont ebben az interpretációban erős csúsztatás is található, mivel a vállalat részvényeinek aktuális értékét, a cég piaci kapitalizációját – vagyis egy, a részvények aktuális értékere alapozott esetleges eladási áralapot – összemosnak az alapító-tulajdonos vagyonával (melybe persze a a birtokában található részvények is beletartoznak).

Facebook
[+]

Valóban, a hiba hatására komoly esést lehetett látni az árfolyamban, ám ez a teljes céget érinti, és a mai napi előrejelzések már újra emelkedést mutatnak. A részvények értékének hirtelen, mintegy hat százalékos zuhanása azonban semmiképp sem kivételes eset, ha az elmúlt egy évet nézzük, volt már hasonló hinta.

Ugyanakkor figyelmeztető jel a vállalatvezetés számára, de nem elsősorban az üzemzavar miatt, ugyanis a változásba most még pontosan meg nem határozott mértékben, de jelentősen beleszólt a cég korábbi volt felső vezetőjének hétvégi televíziós interjúja, melyben olyasmiket mesélt el, melyek sokkal inkább befolyásolhatták a részvényárfolyamokat, mint egy pár órás kiesés.

Előzmények