Falnak csapódott a linuxos versenyautó

Bár kétségtelenül felfigyelt a 91. Indianapolis 500 maratoni autóverseny közönsége a világ első olyan versenyautójára, amelyre a Linux kabalafiguráját, Tuxot és a Linux feliratot is felfestették a szponzoroknak fenntartott reklámfelületre, nem pontosan az történt, amit az istálló és a nyílt forrású operációs rendszer népszerűsítését zászlajára tűző Tux 500 program elindítói vártak. A Linux-autó, a Chastain Motorsports csapat 77-es számú kocsija ugyanis azzal tűnt ki a 33 fős mezőnyből, hogy elsőként tört össze és kényszerült feladni a versenyt. Az 500 mérföldes távnak még a negyedét sem abszolválta a Roberto Moreno által irányított jármű, amikor a 2,5 mérföldes pálya első kanyarjában a falnak csapódott. A pilótát a baleset után megfigyelésre kórházba szállították.

A Linux-istállót két lelkes linuxos, Bob Moore és Ken Starks álmodta meg. Ők hívták életre a Tux 500 projektet, amelyet „közösség által működtetett linuxos marketingprogramnak” neveztek el. A céljuk az, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer brandjét általánosan ismertté tegyék. Ezért a rivális multik fegyveréhez, a reklámhoz nyúltak. A pénzt a linuxos közösségtől gyűjtötték össze a szponzorációhoz, annyi azonban nem folyt be a számlára, amennyi a csapatszponzori címhez kellett volna, ezért be kellett érniük egy kisebb logóval az autó orrészén.

És hogy miért az Indy 500-at választották például a Forma-1 vagy a Nascar helyett? Mert ebbe lehet a legkevesebb pénzzel beszállni, a másik két versenyben ugyanis a teljes idényre kötnek szponzori szerződéseket, míg itt csupán egy évente egyszer megrendezett eseményről van szó. Sajnálatos, hogy a csapat autójára egyelőre úgy fognak emlékezni, mint amelyik az utolsó helyet szerezte meg. Hogy a kudarcnak is betudható kezdet után folytatódik-e a program, egyelőre nem tudni. Az viszont tény, hogy sokkal jobban szerepelt a versenyen a Skype-alapítók által elindított interaktív, p2p-alapú televízió, a Joost által támogatott kocsi, amelyik a hetedik helyen végzett.

Azóta történt

Előzmények