Sasoljon vulkánkitörést élőben a weben!

Ilyen – egyesek szerint csodálatos, mások szerint kevésbé csodálatos – világban élünk, ahol az internetnek köszönhetően ma már bárki végignézhet egy igazi vulkánkitörést, anélkül, hogy életét kockáztatná a lávától fortyogó, sziklákat köpködő kráter mellett. Az alaszkai Anchorage-től 175 mérföldre délnyugatra található Augustine vulkán, illetve a weboldalát gondozó Alaszkai Vulkán Obszervatórium munkatársai most ezt bárki számára lehetővé teszik.

A Augustine weboldalán öt percenként frissülő webkameraképet találunk a vulkánról – kicsivel később érdemes próbálkozni, e sorok írásakor Alaszkában még éjszaka van –, és egyéb érdekességeket is, például a szeizmikus rengéseket híven rögzítő grafikont, műholdfelvételeket, hőtérképeket és légifelvételeket a néhány naponta arra járó geológusoktól.


A pöfékelő Augustine vulkán keleti oldala március 15-én.
(Katt a nagyobb képhez – forrás: AVO)

A szájtot indulása óta több mint 253 milliószor látogatták meg. Az Augustine népszerűségét a kutatók szemében kedvező adottságai jelentik: közel van a lakott területekhez, de azért nem olyan közel, hogy az bármilyen fenyegetést jelentsen. Ráadásul ennyi elektronikus és vizuális megfigyelőeszköz egyetlen más vulkán oldalába sincs telepítve – leszámítva talán az 1980-as kitöréséről világhíressé vált Washington állambeli Mount St.Helen-t. Az Augustine pontosan az Észak-Amerikát Ázsiával összekötő fő légifolyosó alatt helyezkedik el, így amikor január 11-én felébredve több tíz kilométernyi magasságba lövellt átláthatatlan porfelhőt, egyből a figyelem középpontjába került.

Előzmények