Fénnyel lőnék ki a mozikban a kézikamerákat

Amerikai kutatók olyan megoldás kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a mozikban megakadályozható lenne a filmstúdiók által a kalózmásolatok origójának tartott kézikamerázás. A Georgiai Műszaki Egyetemen (GIT) futó projektben hétköznapi eszközökből – videokamerából, érzékelőkből, számítógépből és projektorból – építették meg a kamerasemlegesítő berendezés első példányát, amely egyelőre csupán egy kisebb területet tud védeni az illetéktelen fotósoktól, kamerázóktól, de a tudósok bíznak abban, hogy a védett felület jelentősen megnövelhető. A kutatást irányító Gregory Abowd szerint már a prototípus is használható kémfelvételek készítésének ellehetetlenítésére például ipari létesítmények különösen védett pontjain vagy éppen szakkiállításokon, de a legélénkebben a kalózfelvételek miatt aggódó filmstúdiók érdeklődnek a technológia iránt.

A mozi elsötétített terme ráadásul kifejezetten előnyös környezet a kameradetektor számára. A digitális fényképezőgépek és kamerák képérzékelője ugyanis ún. retroreflexiós, azaz nem szétszórja, hanem a fényforráshoz veri vissza a fényt – a sötétben pedig könnyebben beazonosíthatók lesznek a felvevők.


A kameragyilkos és szülei (Fotó: GIT, Atlanta)

A prototípus látható fénysugárral és két videokamerával kutat az érzékelők után, de a kereskedelmi változatba infravörös lézert és fényérzékelő tranzisztorokat építenének a kutatók. Ha gyanús pontot talál, a rendszer a visszavert fény adatait a számítógépnek továbbítja elemzésre, majd ha megerősítést nyer, hogy videokamera vagy fényképezőgép szenzorától származik, a célpontot a projektorból vékony, fehér fénysugárral célozzák meg, amitől a felvétel „beég”, azaz csupán egy vakítóan fehér képet rögzít a kamera. (A kereskedelmi verzióban a felvétel tönkretételére szintén lézert használnának.)

„A legnagyobb probléma a hamis találatok – például egy csillogó fülbevaló – kiszűrése. Oda kell eljutnunk, hogy a rendszer képes legyen megtalálni a pontot, megvizsgálni, hogy visszaveri-e a fényt, majd azt, hogy retroreflexiós-e, végül pedig azt, hogy a formája megfelelő-e” – magyarázta az egyik kutató. A megoldás – állítják – jobban működik a fényképezőgépekkel, mint a kamerákkal, mivel az előbbiek képérzékelője közelebb van a lencsékhez.

A kamerasemlegesítő rendszernek azonban vannak korlátai. Például nem lehet használni a digitális tükörreflexes – másként: cserélhető objektíves – fényképezőgépek ártalmatlanítására, mivel ezekben egy tükör takarja el a szenzort, amely kizárólag a felvétel készítésének pillanatában, a tükör felcsapódásakor lenne detektálható. A hagyományos, analóg eszközökkel pedig végképp nem tud mit kezdeni a technológia.

Azóta történt

Előzmények