Finnországban elindulnak az első vezető nélküli buszok

A fejlesztők szerint most még semmiképp sem a hagyományos közlekedés cseréje a cél, sokkal inkább szolgáltatásbővítés.

Egy helyi lap angol nyelvű kiadása számolt be arról, hogy Helsinki Hernesaari kerületében szeptemberben egy a világon egyedülálló pilot program veszi kezdetét: olyan minibuszokat állítanak forgalomba, melyeken nem lesz emberi sofőr, szoftver vezérli a járműveket – igaz, kezdetben csak nagyon lassan engedik őket hajtani, átlagosan 10 km/órás sebességgel.

Finnország
[+]

Mindezt az teszi lehetővé, hogy a rugalmas finn törvényhozás nyomán a helyi hatóság meghozta azt a szabályt, hogy a közutakon közlekedő járműveknél többé nem előírás a humán sofőr jelenléte, így az autonóm járműveket fejlesztő cégek élesben tesztelhetnek normál körülmények között.

A fejlesztést és a kísérletet a Metropolia Egyetem alkalmazott tudományokkal foglalkozó tanszéke vezeti, akik több szálon futtatják a kutatásokat: a mindennapi forgalomban tesztelt járművek bevezetéséhez több iparági partnert is bevontak.

Finnország
[+]

Habár a jelen formájában ez a pilot az első a világon, Finnországban nem ez az első ilyen típusú kísérlet: Vantaa városa mellett már tavaly az utakra engedtek autonóm járműveket, igaz korlátozásokkal: meghatározott útvonalakon, a forgalomtól elzártan. Vagyis a helsinki teszt minőségi ugrás.

Az egyetemi projekt fejlesztője a közleményben hangsúlyozza, hogy jelenleg nem céljuk az, hogy a tömegközlekedést átállítsák autonóm járművekre, hanem egy kiegészítő szolgáltatást akarnak kialakítani, például a bonyolult közlekedési rendszerben a csatlakozások biztosítása lehet egy jó alkalmazás: bejön az egyik járat, amiről sokan szállnának át egy másikra, és ekkor ott az autonóm jármű, ami nem megy el idő előtt, az átszállni kívánókat pedig elviszi a másik közlekedési csomópontra.

Azóta történt

Előzmények