Az oroszok is beszállnak az önjáró autók fejlesztésébe

Minibuszokból álló flottát terveznek, mely megosztásos alapon végezne személyszállítást.

A Yandex, az orosz piac vezető internetes keresőjét üzemeltető vállalat bejelentette, hogy partneri szerződést kötöttek a Kamaz teherautógyárral, melynek célja, hogy autonóm járműveket fejlesszenek. A két vállalat együtt fog dolgozni egy, később az Uberéhez hasonló megosztásos szolgáltatás alapját képező minibusz kialakításán a Daimlerrel, illetve a kormány által alapított és finanszírozott kutatási szervezettel, a NAMI-val (Государственный научный центр Российской Федерации Федеральное государственное унитарное предприятие «Центра́льный нау́чно-иссле́довательский автомоби́льный и автомото́рный институ́т «НАМИ» (ГНЦ РФ ФГУП «НАМИ»).

A tervek szerint az első járművek – még nem nyilvános – közúti tesztjeit már jövőre megkezdik: a Yandex adja a szenzoros technológiát, melyet a NAMI tesztel, a Kamaz pedig biztosítja a gyártási hátteret. Az elektromos minibusz várhatóan 12 személyes lesz, egy töltéssel körülbelül 200 kilométert lesz képes megtenni. A Yandex kifejleszt egy alkalmazást is, mellyel az utasok megrendelhetik a szolgáltatást.

Egy másik szerződés keretében a Yandex biztosítja majd az informatikai hátteret a Kamaz teherautóinak fedélzeti számítógépeihez – az orosz piacra vonatkozóan a Yandexnek már vannak hasonló megállapodásai a Toyotával és a Hondával.

 

Fejlesztési ökoszisztéma
[+]

 

Azóta történt

Előzmények