Nem kérdez, már automatikusan jön a Firefox 4.0

A Mozillánál úgy döntöttek, hogy a Firefox böngésző következő nagyobb frissítése, a verziószámugrást is jelentő 4.0-s változat frissítései már a háttérben, a felhasználó megkérdezése nélkül települnek a régebbi verziókra – ez a módszer erősen emlékeztet a Google Chrome-jának frissítésére.

Az év végére elkészülő, a harmadik tesztváltozatában a héten bemutatkozó Firefox 4.0 frissítései nem minden rendszeren érkeznek automatikusan, egyelőre csak a windowsos gépekre települnek majd kérdés nélkül.

A változtatást Alex Faaborg, a Firefox egyik vezető fejlesztője azzal indokolta, hogy ez bevett szokás már a szoftvercégeknél: a legtöbb frissítés a felhasználó hozzájárulása nélkül települ a számítógépekre. A mérnök állítása szerint ez lesz az alapbeállítás, de – a Google-lal ellentétben – ők meghagyják a választási lehetőséget, vagyis a felhasználó visszatérhet a régi módszerhez, amikor a böngésző rákérdez a frissítés telepítésére, engedélyt kér, ráadásul a nagy verzióugrásoknál továbbra is lesz párbeszédablak. (A Google felmérésekre hivatkozva nem engedélyezi ezt, mivel szerintük csak így biztosítható, hogy a lehető legtöbb számítógépen mindig a legújabb, az ismert sebezhetőségekkel már nem rendelkező, javított program fusson.)

A Mozilla a fentiek mellett azzal is érvelt, hogy az átlagfelhasználók többségét zavarja a gyakran érkező frissítések párbeszédablaka, számukra kényelmes és megnyugtató a háttérben zajló folyamat.

Azóta történt

Előzmények