Ráhangolják a Firefoxot a többmagos processzorokra

A Firefox-fejlesztők négy lépésben foglalták össze a böngésző jövőbeli fejlődési irányát, már ami az alkalmazás hatékony és fejlett párhuzamosítását illeti. A jelenleg név nélkül álló projekt első fázisában csupán egy leegyszerűsített rendszertöltő felületet hoznának létre „amilyen gyorsan csak lehet”, de legkésőbb idén július 15-ig. A többi fejlesztési ütem egyre több és több komplex folyamatot adna hozzá a szoftver kódjához; a második munkafolyamat még idén novemberben fejeződhet be, a többihez azonban egyelőre nem tudtak céldátumot megjelölni – ez azt jelenti, hogy a Firefox hatékony párhuzamosítása bőven átcsúszik a 2010-es évbe.

A projekt elkészültével egy olyan böngészőt várnak a fejlesztők, mely minden egyes lapot külön folyamatként futtat, így elkerülhető lenne az, hogy az egyik lap kifagyása az egész programot magával rántsa. Ez a funkció egyébként már szerepel a Chrome és az Internet Explorer 8 eszköztárában, így a Mozilla fejlesztőinek igyekezniük kell, ha be kívánják hozni a riválisokkal szembeni lemaradásukat.

Azóta történt

  • Június elején jön a Firefox 3.5 RC

    Ha minden jól megy, az új verzió közel végleges kiadása hamarosan megjelenik. A final elkészítésének tervezett dátuma még nem ismert.

  • Készül az új Firefox-logó

    Áramvonalasítják és korszerűsítik a „Tűzrókát”.

  • Felgyorsítják a Firefoxot

    Namoroka kódnéven fogják fejleszteni az új kiadást, miután elkészült a 3.5. A célok között szerepel az indulás és általában a reakcióidő gyorsítása.

  • Elérhető egy újabb Firefox 3.5 előzetes

    Ez még nem a kiadásra jelölt változat, arra még egy-két hetet várni kell. Talán a Safari 4 elkészülte indokolta a béta és az RC között lebegő verzió bejelentését.

Előzmények