Június elején jön a Firefox 3.5 RC

Firefox-logóA böngészőt fejlesztő Mozilla úgy tervezi, hogy június első hetében adja ki a Firefox 3.5 kiadásra jelölt (RC) verzióját. Amint a cég illetékes vezetője, Mike Beltzner a fejlesztői levelezőlistán bejelentette: „a kód lezárásához egy sürgető határidőt állapítunk meg, május 20-át”.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy jelenleg a programkódban 52 ún. blokkoló (blocker) és 12 nem blokkoló bug található. Blockernek azokat a hibákat minősítik, amelyek elég komolyak ahhoz, hogy indokolják egy kiadását késleltetését, az elkövetkező hetekben ezek hegesztésére koncentrálnak majd a fejlesztők. Ha minden terv szerint halad, és nem merül fel súlyos hiba, az RC június első hetében jelenik meg.

A Firefox 3.5 fejlesztése a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlik. Az eredeti elképzelések szerint az akkor még 3.1-nek nevezett verziót 2008 végén remélték kiadni, de ezt a határidőt nem sikerült tartani, több forrás szerint az új JavaScript-motor, a TraceMonkey hibái miatt. Az időközben bevezetett újítások nagy számát tükrözendő a kiadás verziószámát márciusban 3.5-re módosították.

A 3.5-ben a jelenlegi állás szerint a legfontosabb újítások a következők lesznek: a privát böngészési mód és a helymeghatározó technológiák támogatása; a HTML 5 <audio> és <video> tagjeinek támogatása; látványosan gyorsabb JavaScript-végrehajtás a TraceMonkey bevezetésének köszönhetően; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a június elejére tervezett RC a 3.5-ös változat utolsó tesztverziója lesz-e, vagy a végleges kiadás előtt még beiktatnak újabb RC-állomást is.

Azóta történt

Előzmények