Minden kimenő és bejövő levelet elemez a Google

Hétfőn frissítette általános szerződési feltételeit a Google. Egy új bekezdés került a szövegbe, amelyben arról tájékoztatnak, hogy a kimenő és a beérkező levelek egyaránt szoftveres elemzésen esnek át, a célzott reklámok pontosítása végett.

Semmi más nem változott, két helyen egyértelműsítették a felhasználást, illetve bekerült egy új bekezdés, amely a célzott hirdetésekre vonatkozik. „Az automatizált rendszereink analizálják a tartalmaidat (beleértve az e-maileket is), hogy olyan, személyes, releváns termékfunkciókat biztosíthassunk, mint az egyedi keresési eredmények, a személyre szabott reklámok, illetve a spam és malware szűrés.” Az analízis érinti az elküldött, fogadott, illetve az egyszerűen csak a Google-nél tárolt adatokat is.

Balra a kiegészített, bővített kiadás, jobbra az eggyel korábbi szövegezés
Balra a kiegészített, bővített kiadás, jobbra az eggyel korábbi szövegezés [+]

A személyes adatok biztonságával kapcsolatban komoly viták alakultak ki az elmúlt időszakban, a Google ellen pert is indítottak a felhasználók amiatt, hogy nem volt egyértelmű, hogyan és milyen célokra használják fel a cégnél tárolt adatokat.

Azóta történt

Előzmények

  • Edward Snowden még biztonságosabbá tette a Gmailt

    A vállalat a levelezőszolgáltatás összes szegmensében titkosította az adatáramlást.

  • Vajon hogy turkál a levelekben a Google?

    Minden gmailes tudja, hogy az ingyenességnek ára van: a Google egy automata rendszerrel elemzi a leveleket, majd ez alapján (is) megpróbál célzott reklámokat megjeleníteni. Az úgynevezett Content Onebox működését azonban a vállalat továbbra is igyekszik titokban tartani.

  • 15 dollárt ad a Google új ügyfelenként

    Ennyit fizetnek, ha az új ajánlási rendszerükön keresztül szereznek előfizetőt a Google Apps for Business-re. Ezzel motiválnák az önkéntes üzletkötőket.

  • Újra nagyon durvát lépett a Google

    Az új szolgáltatást akár kiemelt kényelmi funkciónak is nevezhetjük, de a szokásos probléma jelent meg: alapértelmezésben aktív, ha nem akarjuk használni, ki kell kapcsolni.