Edward Snowden még biztonságosabbá tette a Gmailt

A biztonságot nyújtó, titkosított adatáramlást kínáló https protokoll (egyes vélemények szerint: séma) mostantól nemcsak alapértelmezett a levelezőszolgáltatásnál, hanem minden egyes esetben alkalmazott metódus.

A https (HTTP Secure) már az indulás óta támogatott a Gmailnél, 2010 óta pedig alapértelmezett, de a hivatalos blog közlése szerint az újítás azt jelenti, hogy a levelezőszerverekre, illetve onnan kifelé irányuló adatáramlás mostantól minden esetben titkosított – vagyis teljesen mindegy, hogy a felhasználó otthonról olvas vagy küld levelet, vagy pedig egy nyilvános wifipontról, és az is mindegy, hogy mindezt milyen eszközről teszi.

És még egy további biztosíték – ami egyértelműen a Snowden által felfedett megfigyelési technikák okozta sokk hatása (emlékezzünk csak a legdurvább kiszivárogtatásra: az NSA az adatközpontok közötti kábelekre csatlakozott rá fizikálisan) –: a Google mostantól a leveleknek a saját szerverek közötti mozgását is titkosítja. Ha volt valami értelme az Edward Snowden által keltett viharnak, akkor ez biztosan, hiszen kiderült, hogy a nagy IT cégek alkalmaztak ugyan különféle, általában magas szintű védelmeket a szerverek és a „nyilvános internet” közötti kapcsolatra, de a belső adatáramlást még a nagyok (nem csak Google, az összes többi sem) védték. (Minek? – gondolták akkor, amikor még nem tudták, hogy a hírszerzés ezt kihasználja.)

Az a fentiekhez képest már csak hab, marketing, hogy Nicolas Lidzborski, a Gmail biztonsági főnöke közli: a levelezőszolgáltatás kiemelkedően megbízható, ugyanis a 99,978 százalékos rendelkezésre állás azt jelenti, hogy a Gmail egy főre eső üzemkiesése mindössze két óra évente.

Azóta történt

  • Minden kimenő és bejövő levelet elemez a Google

    Frissítették az általános felhasználási feltételeket. Nincs több kérdés, az összes e-mail, illetve csatolmány is átesik az analízisen, hogy még célzottabb hirdetéseket küldhessen a Google. Van jó oldala is.

  • A Google nem szkenneli többé az oktatási csomagba tartozó Gmail fiókokat

    A közelmúlt adatvédelemmel kapcsolatos kritikákra reagálva a vállalat bejelentette, hogy a jövőben nem veti alá automata elemzésnek az oktatási csomag felhasználóinak leveleit.

Előzmények

  • Vajon hogy turkál a levelekben a Google?

    Minden gmailes tudja, hogy az ingyenességnek ára van: a Google egy automata rendszerrel elemzi a leveleket, majd ez alapján (is) megpróbál célzott reklámokat megjeleníteni. Az úgynevezett Content Onebox működését azonban a vállalat továbbra is igyekszik titokban tartani.

  • A Google beadta a derekát: az EU nem indít eljárást

    Három hosszú év sorozatos egyeztetései után a Google olyat tett, amire eddig alig akadt példa: gyakorlatilag minden követelést teljesítenek.

  • Újra nagyon durvát lépett a Google

    Az új szolgáltatást akár kiemelt kényelmi funkciónak is nevezhetjük, de a szokásos probléma jelent meg: alapértelmezésben aktív, ha nem akarjuk használni, ki kell kapcsolni.