Galaktikaszámlálás a neten

A NASA 2006-os projektjén felbuzdulva egy újabb tudóscsoport kéri önkéntes internetezők segítségét, hogy a birtokukban lévő, körülbelül egymillió galaxis képét tartalmazó adatbázis rekordjait rendszerezzék.

Az akció weboldalán a lelkes amatőrök megtalálhatják az érintett galaxisok képét, amelyeket elliptikusként vagy spirálisként kell megjelölni, illetve, ahol ez lehetséges, a forgásirányt is megadni. Az óriási mennyiségű adat kiértékelésétől új összefüggések feltárását várják a kezdeményezők. A felvételeket egy automata rendszer készítette az új-mexikói Apache Point Observatory felszerelésével.


Bob Nichol, a dél-angliai Portsmuth Egyetem csillagásza szerint jelenleg a csillagászat aranykorát éli, hiszen felmérhetetlen mennyiségű adat áll rendelkezésre, ám a feldolgozás akkora munka, hogy azt a szakma segítség nélkül nem tudja elvégezni. Nichol megemlítette, hogy természetesen próbálkoztak adatfeldolgozó programokkal, ám vannak olyan jellegű munkák – mint például az előbb említett –, ahol a szoftverek nagyon alacsony szinten teljesítettek, szükség van az emberre.

Azóta történt

Előzmények