Terabájt kapacitású optikai tárolót fejleszt a GE

A General Electric (GE) kutatórészlege egy nemrégiben megrendezett bostoni technológiai konferencián 1 terabájt kapacitású digitális optikai tárolóeszköz fejlesztését jelentette be. A vállalat úgy számol, körülbelül két-három éven belül képes piacra lépni a termékkel, de első körben csupán az adattárolási, archiválási megoldásokat szállító cégeket célozza majd meg. A különlegesen nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas korongok csak további két vagy több esztendő leforgását követően juthatnak el a fogyasztókhoz – a cég laboratóriumának vezető munkatársa szerint épp időben, ugyanis a Blu-ray lemezek már csupán néhány évig képesek kiszolgálni a felhasználók egyre növekvő adatéhségét.

Az átalakított Blu-ray meghajtókon működő, DVD-méretű lemezekre három dimenzióban, holografikus eljárással égetik rá az adatokat, vagyis az információtároláshoz a korong teljes vastagságát kihasználják, nem csupán annak felszínét vagy felső rétegeit. A mérnökök remélik, hogy az úgynevezett mikroholografikus lemezek akár 100 évig is képesek lesznek megőrizni a „rájuk bízott” információkat – már amennyiben elkészülnek. A GE ugyanis maga nem gyárt tömegesen sem lemezeket, sem kompatibilis meghajtókat, vagyis minden azon múlik, más vállalatok kötnek-e licencszerződést a céggel.

A holografikus elven működő adattárolási technológia már bő három évtizede ismert, eddig azonban egyik gyártónak sem sikerült működő terméket piacra dobnia, elsősorban a magas előállítási költségek miatt. Maga a GE április végén mutatott be egy 500 gigabájt kapacitású optikai tárolót, a vállalat akkor ugyanazt mondta, amit most: az otthonokban is el tudják képzelni a technológiát, ennek eléréséhez azonban először meg kell győzniük a gyártókat.

Azóta történt

Előzmények