GIMP nélkül jön az új Ubuntu

A disztribúció fejlesztését koordináló Canonical várhatóan ki fogja hagyni a GIMP (The GNU Image Manipulation Program) professzionális képszerkesztőszoftvert az Ubuntu Linux következő, jövő áprilisban esedékes kiadásának, a 10.04-nek az alapcsomagjából – erről döntöttek a múlt héten dallasi konferenciájukon a fejlesztők. A döntés hátterében az áll, hogy a közösség többsége szerint az alkalmazás túl bonyolult, túl professzionális ahhoz, hogy egy széles körű felhasználásra szánt operációs rendszer alapértelmezett grafikai programja legyen.

A gazdag funkciólista miatt komplex a felhasználói felület, ami megijeszti a rendszer hétköznapi használóit – írja a rendezvényről szóló beszámolójában az Ars Technica. További hendikepje, hogy a méretes pluginkollekció miatt lassan töltődik be, és sok tárhelyet igényel, ami a CD-image-ként terjesztett Ubuntu esetében külön probléma.

A döntést a GIMP fejlesztői is támogatják. „Ez alapvetően egybevág a termékkel kapcsolatos terveinkkel. A GIMP egy profiknak való, nagy tudású alkalmazás, nem pedig egy olyan eszköz, melyet minden felhasználónak lehetne ajánlani a fényképek alkalmi szerkesztgetéséhez” – írta egyikük.

A szoftver helyét az alapértelmezett csomagban várhatóan az F-Spot képkezelő veszi majd át, amellyel a leggyakrabban használt szerkesztési funkciókat is el lehet végezni. A döntés természetesen nem jelenti azt, hogy a GIMP a jövőben nem lesz elérhető a népszerű Linux-disztribúción, annak programgyűjteményéből továbbra is telepíthető lesz, és a rendszer frissítésekor sem lesz eltávolítva.

Azóta történt

  • Mandriva Linux 2010: megjelent pendrive-on

    Az operációs rendszer Flash nevű hordozható kiadása 8 GB-os USB-meghajtón vásárolható meg.

  • Megjelent a FreeBSD 8.0

    A Unix-szerű rendszer új kiadása a vezeték nélküli hálózatok kezelése és a virtualizáció terén okosabb az elődjénél.

  • Teljesen megújul az Ubuntu

    A legnépszerűbb Linux-disztribúció új arculatot kapott. A brand átalakítása tudatosabb piacszerzési tervekre utal.

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

Előzmények

  • Megjelent a Fedora 12

    Továbbfejlesztett hálózati konfiguráció, virtualizáció és webkamera-támogatás, valamint kísérleti 3D új Radeonokhoz. Letölthető az új kiadás.

  • Megjelent az openSUSE 11.2

    Közel egy éve készült az új kiadás, melynek alapértelmezett fájlrendszere az ext4 lett.