Letölthető az Ubuntu 9.10

Tegnap óta elérhető az Ubuntu legfrissebb kiadása, a 9.10-es verzió (Karmic Koala). Ebben a változatban számtalan újdonsággal találkozhatunk: gyorsabb és látványosabb lett a rendszerindulás, az indítóképernyő megújult, letisztultabb és egyszerűbben áttekinthető a bejelentkezőablak, a felhasználói felület pedig új, sötétebb ablakkereteket és teljesen új ikonkészletet kapott. Az alapértelmezett háttérkép mellett pedig 19 olyan alkotást is találhatunk, amit az Ubuntu-felhasználók által beküldött fotókból válogattak össze a fejlesztők.

Az új kiadásban debütált az Ubuntu szoftverközpont, ami kezdő felhasználók számára is egyszerűvé és könnyen átláthatóvá teszi a programok telepítésének és eltávolításának folyamatát. Az Ubuntu szoftverközpontban szekciókra bontva látjuk az alkalmazásokat, részletes, képernyőképpel illusztrált ismertetőt kaphatunk róluk, és igény esetén egyetlen kattintással telepíthetjük azokat. Ha pedig egy programra már nincs szükségünk, ugyanilyen egyszerűen el is távolíthatjuk a gépünkről.

Ubuntu

A legizgalmasabb szolgáltatás azonban az Ubuntu One, ami lehetővé teszi a fájlok tárolását, gépek közötti szinkronizálását és megosztását. Sőt, ennél többre is képes, hiszen arra is lehetőségünk van, hogy az Ubuntu One segítségével szinkronizáljuk a gépeink között a Firefox könyvjelzőket, a Tomboy jegyzeteket vagy az Evolution levelezőkliensben tárolt címjegyzékünket. Ez a szolgáltatás különösen akkor hasznos, ha párhuzamosan több gépet is használunk, például egyet otthon és egyet a munkahelyünkön, vagy ha több számítógéppel is rendelkezünk. Az adataink tárolására 2 GByte ingyenes tárhelyet kapunk a központi kiszolgálón, ha pedig ezt szűkösnek éreznénk, havi 10 USD előfizetési díjért 50 Gbyte helyhez juthatunk.

A Magyar Ubuntu Közösség is felkészült a kiadásra, így már a megjelenés napján elérhetővé tették az Ubuntu 9.10-re aktualizált, magyar nyelvű dokumentációt.

Ubuntu

Az új Ubuntu ingyenesen letölthető az ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett „live CD” is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva azonnal használható.

Azóta történt

Előzmények