Számos Android-újítást mutatott be a Google

A Google tegnap több, az Android operációs rendszerrel összefüggő újdonságról is beszámolt. A vállalat egyrészt bemutatta a kifejezetten táblagépekre optimalizált új kiadás, a 3.0 újdonságait. Ezek java része e készülékek nagyobb kijelzőjének, nagyobb teljesítményének és a multi-touch érintésvezérlésnek az előnyeit használja ki. Az új verziót használó első tablet a Motorola Xoom lesz – közölték.

A fejlesztők az új platformhoz egy teljesen új, „holografikus” felületet készítettek, optimalizáltak a több alkalmazás egyidejű futtatását biztosító multi-taskingon, a böngészőben elérhetővé tették a lapok kezelését, az automatikus kiegészítést és a Google-fiókon keresztüli szinkronizálást A rendszer része a tabletekhez igazított Gmail, a Google Maps 5, az e-könyv-áruház és a Google Talk, mellyel kamerával ellátott gépeken videotelefonálni lehet. (A most bemutatott további újdonságokról részletek itt olvashatók)


Az Android-bejelentés teljes hosszában

A vállalat bejelentette azt is, hogy az alkalmazásokat összegyűjtő Android Market már nemcsak a rendszert futtató készülékekről érhető el, hanem az interneten is. Az online felületen egyszerűbb a programok böngészése, keresése – mondják –, és a telepítés is. A Google-fiókba bejelentkezett felhasználók bármilyen internetre kapcsolódó készülékről, számítógépről tölthetnek fel appokat androidos eszközeikre. „Nincs szükség kábelekre, számítógéppel való szinkronizálásra, semmi efféle bénaságra. Minden kapcsolódik az internetre” – magyarázta Chris Yerga, a rendszer fejlesztéséért felelős vezető.

Az online Android Marketen lehetőség van az alkalmazások ajánlására a népszerű közösségi oldalakon keresztül, és lehet minősíteni – akár szöveges indoklással – is azokat. A programok között egyébként a megszokott módon, kategóriák szerint lehet böngészni, illetve megtekinthetők a legnépszerűbb vagy kiemelt letöltések.

A platform felnőtté válása szempontjából szintén fontos újdonság, hogy bevezették az alkalmazáson belüli vásárlás lehetőségét, ami a fejlesztőknek jelent új bevételforrást. Ezen keresztül mód adódik például a játékokhoz kiegészítők, új szintek vagy frissítések közvetlen értékesítésére. Ez a funkció a rivális Apple iOS platformján már egy ideje elérhető.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Android lenyomta a Symbiant

    Az okostelefonok piacán a már korábban is ígéretesnek látszó, ingyenes Google-rendszer térhódítása megállíthatatlannak látszik.

  • A fiataloknak tetszik az Android

    A Telenor erősen promotálja a Google operációs rendszerét: tegnap a cég újabb workshopot tartott fejlesztőknek.

  • Magyarországon is toboroz a Google

    A cég egynegyedével növeli dolgozói számát 2011-ben, sok munkavállalót keresnek Európából is.