Kétlépcsős azonosítás a Gmailben

A Google hivatalos blogjában jelentette be Nishit Shah, a cég biztonsági termékmenedzsere, hogy választható módon kétlépcsős azonosítási eljárást (2FA – two-factor authentication) vezetnek be a webes levelezőprogramban.

A Google Appsben már hónapok óta elérhető, a beállítási oldalon található opció lehetőséget ad arra, hogy a mobil eszközök tulajdonosai egy megerősített biztonságú azonosítást használjanak: az első lépcső a szokásos azonosító/jelszó páros megadása, a második pedig egy (vagy az eszköz által generált, vagy SMS-ben megkapott) kód bevitele. Ez a rendszer nagyon hasonlít a bankoknál már megszokott azonosítási módszerhez, a kapott kódok itt is rövid ideig érvényesek csak.

Gmail 2FA

Az alkalmazásnak a szokásosnál kissé bonyolultabb telepítése a tájékoztató szerint körülbelül negyedórát vesz igénybe, és beletartozik egy tartalék, biztonsági eszköz (backup phone) beállítása is.

A még nagyobb biztonságot szolgálja, hogy be lehet állítani egy emlékeztető üzenetet is, amiben 30 naponként arra figyelmeztetik a felhasználót, hogy tárolt kódját újítsa meg. Emellett lehetőség van nem böngészős, alkalmazásból történő bejelentkezésre is.

Azóta történt

Előzmények