Vírusterjesztő vírusirtó jelent meg az Androidra

A Symantec hivatalos blogjában jelentette be, hogy egy különösen veszélyes programot fedeztek fel szerdán: crackerek elkészítettek egy hamis biztonsági szoftvert az androidos eszközökre.

Az álvírusirtók megjelenése nem számít újdonságnak, de ami a jelen esetben érdekes az egyrészt az, hogy a viszonylag fiatal, ám egyre népszerűbb mobilos operációs rendszer a célpont, másrészt pedig az, hogy egy olyan biztonsági program „fake” változata jelent meg, melyet a Google néhány napja, a múlt héten adott ki.

A szóban forgó program az Android Market Security Tool, melyet a Google azért telepített távolról az Androidot futtató okostelefonokra, mivel nemrég több tíz olyan, az alkalmazásboltjukban terjesztett appot találtak, melyek célja valójában a vírusfertőzés volt. Ezt a szoftvert épp a malware-ek eltávolítására tervezték, ám a Symantec szakemberei kínai online piacokon olyan, e nevet viselő alkalmazást találtak, amely valójában a malware-ek terjesztése céljából íródott. A Symantec Android.Bgserv-nek nevezte el a terjesztett kártevőt. A biztonsági cég jelentése szerint a megvalósítás professzionális, az alkalmazást feltelepítő felhasználónak semmi kétsége nincs a folyamat során, hogy a valódi vírusvédelmet teszi fel telefonjára.

A védekezés első lépése az, hogy a Google által hivatalosan nem támogatott helyről senki ne telepítsen fel programot a telefonjára – a crackerek nem véletlenül választják a harmadik fél pozícióját. Ez a felhasználói tudatosság, felelősségvállalás szükséges, mivel az Android – az Apple rendszereivel ellentétben – nyílt rendszer, ennek minden előnyével, ám a nyíltság azt a kockázatot is magában hordozza, hogy bárki készíthet a fentebbiekben tárgyalt megtévesztő, káros alkalmazást rá.

Azóta történt

Előzmények