Lépéshátrányban az androidos tabletek

Hugo Barra, a Google androidos termékeiért felelős alelnöke nem fukarkodott a negatív kritikával, amikor a The Verge-nek adott interjújában az androidos tabletpiac jelenlegi helyzete, és a rájuk készülő alkalmazások kerültek szóba. A Google múlt héten mutatta be az eddig is szép sikereket elért Nexus 7 (a 2012-ben eladott tabletek 10 százalékát a Nexus 7 modellek adták) utódját, ami viszonylag olcsón kínál a legtöbb nagy gyártóénál lényegesen jobb hardvert, és Barra ennek kapcsán fejtette ki álláspontját az aktuális androidos tabletek ökoszisztémájával kapcsolatban.

A vezető egyáltalán nem elégedett a jelenleg kapható androidos tabletek túlnyomó részének hardverével, és nem érti, miért nem állnak elő a gyártók a drágább szegmensbe tartozó modellekkel. Véleménye szerint a Google az új Nexus 7-tel már elég közel jár a kívánt szinthez, de végső soron ez mégiscsak egy 300 dollár alatti készülék, ezért designban, anyagminőségben nem érheti el a magasabb minőségi szintet. “A HTC gyönyörű munkát végzett a One-nal. Miért nincs egy, vagy akár tíz hozzá hasonló tabletben?” - tette fel a kérdést Barra. Elsősorban ezért szállt be saját modellel a tabletpiacra a Google, mondta el Dave Burke, az Android egyik mérnökségi igazgatója. Mivel a piacon nagyon kevés az igazán jó androidos tablet, a Google úgy döntött, hogy példát mutat azoknak a gyártóknak, akik eddig úgy gondolták, hogy az android az olcsó, viszonylag gyenge hardverrel ellátott és kevésbé minőségi anyagokból összerakott tabletek szinonimája.

A piac aktuális állapota sajnos a Google vezetők állításait támasztja alá. Dunát lehet rekeszteni az 50-150 dolláros androidos tabletekkel, amik mindössze árukban csábítóak, de használatuk túlnyomó részben sok nyűggel jár. Mivel a Google egyelőre nem szab semmilyen minimális követelményt az androidos tabletek hardverét és szoftverét illetően, a felhasználói élmény sok esetben köszönőviszonyban sincs egy mai modern tablettől elvárttal, olyan szintű egységességről pedig végképp nem beszélhetünk, mint az Apple vagy Microsoft tabletek esetében.

Az androidos tabletekre elérhető alkalmazások általános minőségével sem elégedett Barra. Miközben az Apple iPadjére a legtöbb program direkt a tabletre szabott kezelőfelülettel és funkciókkal érkezik, androidos vonalon lényegesen rosszabb a helyzet: a jelenleg elérhető tabletes alkalmazások nagyjából 60 százaléka rendelkezik tabletes UI-val, a többi inkább az okostelefonos verzió felnagyítása a nagyobb képernyőre. Bár a helyzet évről évre folyamatosan javul, az ütem lehetne gyorsabb is, és sokat javíthatna az androidos tabletek felhasználói élményén.

A Google szerint a Nexus 7 sokat segít abban, hogy előremozdítsa az androidos tabletek ügyét, ugyanakkor egyedül nem lesz képes megoldani a fennálló problémákat. Az okostelefonokon nagyon jó a helyzet, de a tabletek nem tartották a lépést a fejlődéssel, és most jelentős lemaradást kell behozniuk a gyártóknak és a szoftverfejlesztőknek egyaránt. Hardveres fronton a Nexus 10 lehetséges utódja jó lehetőség lenne a Google számára arra, hogy egy tényleg prémium androidos tablettel demonstrálja, mit vár a gyártóktól.

Azóta történt

Előzmények