Ráférne az Androidra egy töredezettségmentesítés

Az OpenSignal egy 682 ezer darabos készülékminta alapján összeállította az androidos telefonok és az azokon futó, különböző verziójú operációs rendszerek térképét. A grafikonok jól szemléltetik a magas fokú fragmentáció problémáját, amivel a platform fejlesztőinek meg kell küzdenie.

Az OS szerint tavaly még „csak” 3997 különböző androidos készülék volt (legalábbis azok között, amelyekre letöltötték az Open Signal alkalmazást), ez mára megháromszorozódva 11 868-ra nőtt. A piacot jelenleg toronymagasan vezeti a Samsung, 47,5 százalékos részesedéssel, a 10 legnépszerűbb modellből 9-et a dél-koreai vállalat gyárt, a legnagyobb felhasználótábora a Galaxy S3-nak van, de az S2-t és a még csak néhány hónapja piacon levő S4-et is sokan használják. De nem csak a csúcsmodellek fogynak jól a Samsung kínálatából, a világ harmadik legnépszerűbb androidos telefonja az adatok szerint a Galaxy Y, egy bő két évvel ezelőtti, nagyon olcsó készülék. Elgondolkodtató, hogy a még a top 50-ben is alig elvétve látni egy-egy nem Samsung által gyártott készüléket.

Ami az operációs rendszer fragmentáltságát illeti, a helyzet egyre rosszabb, ahogy egyre újabb és újabb verziók jelennek meg. A készülékek harmadán még mindig a már több éves Gingerbread (2.3.3 – 2.3.7) fut, 32 százalékon Jelly Bean (4.1.x), 23 százalékon Ice Cream Sandwich (4.0.3 – 4.0.4), a maradékon pedig öt további verzió osztozik. A felhasznált forrásadatok a Google-től származnak. Összehasonlításképp, az iPhone-ok 95 százalékán az iOS hatos verziója fut, nem meglepő tehát, hogy sok fejlesztő számára az iOS az elsődleges platform, pedig androidos okostelefonból nagyságrendekkel többet értékesítenek világszerte.


[+]

A fejlesztők szempontjából további nehezítés, hogy kijelzőméretből is rengeteg létezik, így nehéz olyan felhasználói felületet tervezni és kivitelezni, ami minden kijelzőn jól használható lesz és esetleg valamiféle pozitív élményt is kínál.

Azóta történt

Előzmények