Ma jelenik meg a Google böngészőjének bétája

Nem akármilyen hírt röpített világgá az egyik félhivatalosnak számító Google-blog, a Google Blogoscoped: a keresőcég saját böngésző kifejlesztésébe kezdett.

Egy ilyen kezdeményezésről már korábban is lehetett olvasni, ám a bejegyzés írójának ma birtokába jutott egy rajzos bemutató, mely a Google Chrome-nak nevezett, nyílt forráskódú böngésző alapelképzeléseit veszi sorra.

A rajzos bemutató szerint a Chrome a Gears projekt eredményeit ötvözi a nyílt forrású WebKit megjelenítő motorral, valamint a sebességnövelés érdekében egy dán csapat által fejlesztett JavaScript virtuális gépet, a V8-at is magában foglalja.

Google Chrome

 A terv készítői azt ígérik, hogy megoldják a mind több fül megnyitása által mind jobban leterhelődő memória problémáját (de legalábbis mérsékelik az ebből adódó gondokat); minden fül külön fut, s így az egyiknél adódó probléma nem érinti a többit, ezzel kívánják növelni a stabilitást. A rajzok alapján az is látható, hogy a böngészőben megjelenő fülek kezelése is más lesz, mint a megszokott: a címsor fölé, az ablak felső részére kerültek. Az „omnibox” nevű eszköz a keresési javaslatok feldobásával igyekszik könnyíteni a böngészést. Az Operától felvállaltan sokat tanultak, például a privát böngészést, valamint a gyorstárcsázás egy speciális változatát vették át. A káros oldalak elleni védelem pedig magától értetődő.

Google Chrome

Frissítés: Néhány órával a Blogoscoped bejegyzése után megjelent a hivatalos közlemény is, benne a képregény egy másik, céges linkjével (az anyag PDF-változata letölthető a Google Books oldaláról). Ebből kiderül, hogy a Google Chrome béta-verziója ma jelenik meg több mint 100 országban. A fejlesztői bejegyzés szerint a Chrome visszahúzódó és szerény, s jellegében olyan, mint maga a Google-kezdőlap: „clean and fast”. Sundar Pichai termékmenedzser azt írja, hogy a web gazdagodása folytán újra kell gondolni a böngészők szerepét, s ők a Chrome esetében már nem csak egy szoftvert, hanem egy platformot kívánnak létrehozni. A ma kibocsátandó tesztverzió még messze van a véglegestől, elsősorban arra szánják, hogy minél több visszajelzést kapjanak, melyeket felhasználhatnak a fejlesztés során. Egyelőre még csak windowsos változat létezik, de már dolgoznak a linuxos és a maces programon is.

Újabb link: gyakran feltett kérdések.

A TechCrunchnak időközben sikerült megszereznie néhány képet is az új böngésző felületéről:

Google Chrome

Azóta történt

Előzmények