A Windows és az OS X után jön a Chrome OS

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója a héten az Atmosphere Cloud Computing rendezvényen beszélt vállalata terveiről, s a legnagyobb érdeklődés a cég operációs rendszeréről, a termékekben 2010 végén, 2011 elején megjelenő Chrome OS-ről ejtett szavait fogadta.

Schmidt elmondta, hogy azok a készülékek, melyeken ez az operációs rendszer fut, reményeik szerint körülbelül 60-80 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülnek majd, ezt a nagyságrendet szeretnék elérni gyártókkal kötött szerződések során. Mint ismeretes, a Chrome OS-t leginkább a számítógépek két legújabb, ám rohamosan terjedő változatára szánják: az elsősorban az internetezést lehetővé tevő netbookokra, illetve az elmúlt hónapokban egyre nagyobb súlyt kapó tábla PC-kre. Maga a Chrome OS ugyan nem kerül majd pénzbe, ám ez nem csökkenti jelentős mértékben az árakat.

Schmidt beszélt arról is, hogy még van munkájuk, az operációs rendszerhez hozzá kell még szabniuk saját szoftvereik egy részét is, hogy a számítási felhőre (cloud computing) alapozó új rendszer zökkenőmentesen működjék, valamint gond nélkül igénybe lehessen venni a Google szolgáltatásait.

A vezető úgy véli, hogy a Chrome OS az első igazán új, a korábbiaktól gyökeresen eltérő alapokon nyugvó platform az elmúlt húsz évet tekintve, melyet elsősorban a Microsoft Windowsa, illetve – kisebb mértékben – az Apple OS X-e határozott meg.

Azóta történt

Előzmények