Saját kezűleg csinosíthatjuk a Google Földet

Számos műhold, repülőgép és autó által készült felvételből rakták össze a keresőóriás itthon Földként ismert térképszolgáltatását. Az eredmény magáért beszél: anyabolygónk teljes mását bebarangolhatjuk kényelmesen, a fotelunkban ülve. Noha a vállalat rendszeresen frissíti képbázisát, most a közösségi közreműködés felé is nyitnak, és lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy saját fotóikkal csinosítsák a térképszolgáltatást.

Az új funkció az egyesült államokbeli Nyílt Tudomány és Technológia Nyilvános Laboratóriuma egyik projektjéből nőtt ki: az intézet diákjai papírsárkányokra és luftballonokra erősített kamerák által készítettek a környezetükről „légi felvételeket”. A rögzített képek mind szögben, mind felbontásukban megfeleltek a Google által támasztott elvárásoknak, ezért lehetővé tették a fiataloknak, hogy a fotókat feltöltsék a térképalkalmazásba.

Persze nem eszik olyen forrón a kását: a cég nem a milliós költségvetésből összeállított térképébe enged belekontárkodni, hanem a még tavaly debütált, történelmi képek névre keresztelt szolgáltatás felvételeihez rétegként adhatjuk hozzá a sajátjainkat. A laboratórium szerint egy egyszerű fényképezőgéppel és körülbelül 20-30 ezer forintnyi beruházással lehet összeállítani egy olyan lufi- vagy sárkánykészletet, mellyel az amatőr légi fotózás kivitelezhető, az amerikai felhasználók számára össze is foglalták, hogy mire van szükség a munkához. Az intézet egy olyan webes alkalmazást is készített Map Knitter néven, mely a felvételek összeillesztését elvégzi, hogy azok a térképekbe beilleszthetők legyenek.

Azóta történt