Utcai harc és letartóztatás a Google szemüvegén keresztül

Valószínűleg hamarosan százezrével készülnek majd olyan videofelvételek, amelyet az újságíróként is ismert médiaszakember, Chris Barrett készített a Függetlenség napján New Jersey-ben. A tapasztalatlan videózót idéző felvételeken egy utcai verekedés, pontosabban annak utózöngéi, illetve a letartóztatás látszik, és nem is ez a fő érdekessége, hanem az, hogy Barrett a kis filmet a frissen beszerzett Google Glass segítségével készítette.

Világos, hogy nem önmagában a tartalom a számottevő, hanem a most még friss jelenség, amikor valaki észrevétlenül, „titokban” rögzíti a környezetben zajló eseményeket. Barrett videója – mivel a készítője jól ismert az amerikai sajtókörökben – kisebb karriert futott be, több informatikai portál is bemutatta, illetve az újságíró interjút is adott a Venture Beatnek.

Mind az említett interjúban, mind a többi elemzésben két, már eddig is sokat tárgyalt problémát járnak körül az okosszemüveg kapcsán. Egyrészt, hogy mekkora haszna lehet egy ilyen eszköznek pl. a civil újságírás megerősítésében vagy mondjuk a bűncselekmények, balesetek kivizsgálása során, másrészt pedig természetesen az, hogy újabb súlyos sérelem eshet a személyiségi jogokat illetően, amikor majd boldog-boldogtalan mindenütt videózni fog, ráadásul ezek a felvételek eljuthatnak a szervereken keresztül igen sok helyre. Ebből a szempontból Barret filmje, mivel még újdonság, valóban felkavaró és hátborzongató.

Kérdés, mennyire változik meg a helyzet a szemüvegek elterjedése után. Barrett elmondta, hogy sétája során az emberek döntő többségének még nem tűnt fel, hogy milyen eszközt visel, mindössze ketten mentek oda hozzá, hogy tényleg Google Glass van-e rajta. Az újságíró egyébként biztos abban, hogy ha az ottani „nyóckerben” kézben tartott kamerával filmezett volna, biztosan megverik.

Azóta történt

Előzmények