Mi újat hozhat a Google szemüvege a pornóiparban?

Egy roppant izgalmas elemzést tett közzé tegnap Michael Grothaus a fastcolabs.com oldalán, amelyben azt vizsgálja meg, hogy a minden jel szerint forradalminak számító új eszköz, a Google okosszemüvege, a Glass vajon milyen változásokat indít meg a pornóiparban.

Az írás közvetlen apropója egy esettanulmány, ugyanis a Google Glass megjelenésére villámgyorsan reagált egy pornócég, a MiKandi, akik elsőként adtak ki a még félig rejtve működő eszközre egy felnőtt alkalmazást (Tits & Glass), amely erotikus, szexuális tartalmú képek megosztását segíti (minden funkció olyan, mint például az Instagramnál, csak itt a téma kötött, a házi készítésű felnőtt tartalom). Ezek után a Google közölte, hogy pornóalkalmazások futtatását nem fogják engedni a Glass platformján.

Kéretik magukat?

A nagy kérdés ugye abból fakad, hogy a pornó- és szexipar hiperérzékenyen reagál a technológiai változásokra, és ha a közkeletű vélekedések alap nélküliek is (például: nem a pornó hajtja a technológiai fejlődést, illetve a web tartalmának is csak igen kis töredéke a szexuális tartalom), az biztos, hogy az ebben az igen nagy nyereséget hozó iparágban az üzemeltetők kiemelten figyelnek az új lehetőségekre. A számtalan androidos alkalmazást fejlesztető MiKandi például villámgyorsan szerződtetett pornósztárokat, hogy tartalmat kínáljanak a Glass platformjára.

Grothaus nem alap nélkül véli úgy, hogy a Google tiltakozása hiábavaló, mivel – írja – a kép- és hangrögzítési technikák 20. század eleji elterjedése óta a szexipar mindig is élen járt ezek kihasználásában.

És ekkor Grothaus belecsap a lecsóba: leírja, hogy az egyik legnagyobb felhasználói élményt adó technika a POV (point of view, vagyis amikor az egyik szereplő szemszögéből láthatóak a képek vagy a film – de ezt a kategóriát azoknak nem is kell magyarázni, akik láttak már pornóoldalt [ilyenek persze nagyon kevesen vannak]). Ám valami mindig hiányzik ezekből a felvételekből, mivel egyrészt a kamera mérete és kezelése rontja az élményt, másrészt kiemelkedő szaktudás kell annak imitálásához, mint ha valóban az adott szereplő szemével néznénk az eseményeket.

A kisméretű, szinte testrészként viselhető Google Glass viszont óriási változást hozhat e téren.

Az Androidra már a kezdet kezdetén felfigyelő MiKandi vezetője rá is fog gyúrni a lehetőségre, hiszen eddig is ezt tette: az androidos piactéren cége már most is több mint 8000 felnőtteknek szánt alkalmazást kínál, havonta kb. egymilliós letöltéssel számolnak, négymillió regisztrált felhasználójuk van, és ez a szám naponta háromezerrel emelkedik.

A jövő?

Több dolog is zajlik.

A MiKandi keresi a jogi lehetőségeket arra, hogy jelen legyenek a felnőtt alkalmazások a platformon.

A pornószinészek tanulják az új eszközt, hogy kihasználják az adottságait.

Folyik arról az (üzleti) gondolkodás, hogy a házi pornó műfaját vajon hogyan fogja megváltoztatni a Google Glass.

És persze: a sci-fikben jósolt virtuális szex egyik eleme lehet a szemüveg, és erre is vannak már ötletek

Azóta történt

Előzmények