Formátumháború: a Google elvetette a H.264 támogatását

A Google tegnap jelentette be hivatalosan, hogy a közeljövőben kiveszik böngészőjükből, a Chrome-ból a H.264 videoformátum támogatását, és az általuk preferált kódolást, a WebM-et (és a Theorát) részesítik előnyben. Ebben a küzdelemben jól láthatóak a táborok: a Microsoft és az Apple a H.264 mellett állt ki, míg a Google, a Mozilla és az Opera a WebM támogatása mellett döntött. Mike Jazayeri, a Google termékmenedzsere azzal magyaráza, döntésüket, hogy bár a H.264 fontos szerepet játszik a piacon, cégük elkötelezett a megkötések nélküli, nyílt kodek-technológiák használata mellett.

A formátumok küzdelmében eddig a Google volt az egyetlen, mely böngészőjében mindkét technológiát támogatta, ennek vetnek most véget. A döntést kitörő örömmel üdvözölte a Twitteren Paul Rouget, a Mozilla fejlesztőmérnöke.

Bár az MPEGLA bizonyos körülmények között, streamvideók esetében ingyenesen felhasználhatóvá tette a kodekformátumot, nagyon sok esetben licencköteles a használata, ennek ellenére igen elterjedt és népszerű megoldásról van szó, melyet sok nagy gyártó is alkalmaz, de például a Mozillának és a Microsoftnak is kemény összegeket kell, kellene kifizetnie a licencért.

A tavaly májusban bejelentett, a VP8-at is tartalmazó WebM – mely megoldást a Google az On2 megvásárlásával szerezte meg – viszont mára már nyílt forrású, ingyenesen használható technológia.

A helyzet érdekessége, hogy a praktikus okokból, az Apple ellen szövetségre lépett Google és Adobe közül a villongásokkal ez utóbbi járhat igazán jól, a Flash dominanciája és elfogadottsága nőhet a viták következtében, legalábbis átmenetileg. A Google ebben az esetben kétarcúan viselkedik, legalábbis az Apple képviselői szerint, akik azt mondják, hogy ha a nyílt forrás támogatása a cél, akkor a Google-nak a Flash támogatását is el kellene vetnie.

Azóta történt

Előzmények