Tavaly 3,6 milliárdot hozott a Google-nak a holland szendvics

Egyre többen elégedetlenek a kiskapuk létezésével, és meglehet, hogy az új amerikai elnök változtatni fog ezen a helyzeten.

Tavaly a Google – pontosabban: a Google Inc. és az év közepén létrehozott anyavállalata, az Alphabet Inc. – összesen 3,6 milliárd dollárnyi adómegtakarítást ért el azzal, hogy a holland leányvállalatukon (Google Netherlands Holdings BV) keresztülfuttatva 14,9 milliárd dollárnyi bevételt egy bermudai fiktív társaság (shell company) számlájára juttattak el – számolt be az adatokról a holland felügyelet jelentésére hivatkozva egy holland gazdasági lap.

Dupla szendvics

A Google – akárcsak számtalan nagy amerikai vállalat – az Egyesült Államokon kívül megszerzett profitját egy olyan holland leánycégen keresztül mozgatja, melynek még alkalmazottja sincs.

Ez az óriási vitákat kiváltó adóoptimalizálási módszer már régóta általános, ezt hívják „holland szendvicsnek” vagy egy kibővített változatban „dupla ír – holland szendvicsnek”: Mindez úgy működik, hogy az európai tevékenységekből származó bevételek az ír leányvállalathoz, a Google Irelandhoz futnak be, mivel Írországban a legalacsonyabb a vállalati adókulcs Európában. A Google ír leányvállalatától a pénzek a holland céghez kerülnek, kikerülve így az írországi adófizetés egy részét. Végül pedig a holland cégtől, amelyet csak erre a célra tart fenn a Google, a Google másik ír leányvállalatához, a Google Ireland Holdingshoz futnak be a bevételek jogdíjak formájában, ami viszont már az adóparadicsomként ismert Bermudákon adózik (illetve nem adózik, mivel ott nincs társasági adó a bevételek után).

Mindez az illegalitás határán egyensúlyoz, de nem törvénytelen, így a Google joggal hivatkozik arra, hogy minden országban betartják a hatályos adótörvényeket.

Dagadó bankszámlák

A Google tavaly kb. 12 milliárd eurónyi összeget áramoltatott a nemzetközi hirdetési bevételeket begyűjtő ír leányvállalattól a hollandhoz – a maradék egy hasonló célból létrehozott szingapúri leányhoz futott be. Ezzel a globális nyereség teljes egészét eldugták az amerikai adóhivatal elől, és így a Bermudán bejegyzett ír vállalat számláján már 58,3 milliárd dollár csücsül (ezt be is vallották otthon az évi jelentésükben, onnan lehet tudni).

Fontos megjegyezni, hogy az ír kormány tavaly megtiltotta a „dupla ír” alkalmazását, vagyis ilyen konstrukció újonnan létrehozását, de az ezt használó vállalatok 2020-ig még kaptak türelmi időt, és ők addig aligha fognak változtatni.

Emlékeztetőül: a sok „duplaírező” amerikai nagyvállalat közül az EU nemrég az Apple-t vette célba, akiktől gigászi adóelmaradás megfizetését követelik.

Azóta történt

Előzmények