Újabb tízmillió fotó kerül be a Google adatbázisába


Nagyításhoz klikk! a képre

A Google-t joggal érik – s érjék is! – komoly bírálatok az információs monopóliumra való törekvésük miatt, ám a helyzet ugyanakkor roppant kétarcú: a folyamat azt eredményezi, hogy a világban sok-sok millió ember férhet hozzá digitális formában olyan dokumentumokhoz, melyekhez a hagyományos módon kevés esélye lenne, illetve komoly kutatómunka után tehetné csak meg – s e digitalizálási projektekben ezerszer hatékonyabb e magánvállalkozás, mint a nemzeti kultúrák digitalizálására létrehozott állami intézmények.

E törekvés kiváló példája a magyar nyelven is hozzáférhető könyvkereső, a Google Book Search, ahol a cég végre meg tudott állapodni egy tekintélyes amerikai jogvédő szervezettel, s a több mint 100 millió dollár lefizetése után a felhasználók az eddigieknél jelentősen tágabb határok között férhetnek hozzá szövegekhez (feltételezhető, hogy ez a tárgyalás a világ többi részén is zajlik, így az adatbázis további milliók kifizetése után még gazdagabb lesz...).

E folyamat újabb fontos lépéshez érkezett, mivel a Google-nak sikerült megállapodnia a 20. század egyik legfontosabb, korszakot alkotó sajtótermékének, a Life magazinnak a tulajdonosaival, így a cég digitalizálhatja és az interneten közzéteheti a képi kultúra meghatározó médiumának óriási méretű anyagát: összességében 10 millió fotóról van szó.

Life
Nagyításhoz klikk! a képre

Már elsőre is felmérhetetlen jelentőségű e bejelentés. A Life archívuma a 19. század végi alapítása óta irdatlan mennyiségű képet halmozott fel, sokuk ma már dollár százezreket ér; emellett e magazin az elmúlt száz évben a világ legjobb fotósait foglalkoztatta rendszeresen; olyan képek jelentek meg az újságban, melyek – hiába, hogy amerikai volt a magazin – az egész világ számára meghatározó jelentőségűek voltak: a képben őrzött történelem igen sokat köszönhet a Life-nak. S ez még nem minden.

Life
Nagyításhoz klikk! a képre

A Life szerkesztői a megjelenő lapszámokba természetesen válogattak, így a hozzájuk beérkezett fotók döntő része nem lett publikus, néhány emberen kívül még soha senki nem látta. S ezek most mind elérhetőek lesznek az interneten keresztül. Jelen pillanatban az anyag 20 százaléka került be az adatbázisba, ám a Google ígérete szerint – s ebben ők megbízhatónak bizonyultak eddig – néhány hónapon belül az összes, körülbelül 10 millió fotó is letölthető lesz.

Life
Nagyításhoz klikk! a képre

Ez felmérhetetlen mennyiség. Áttekinthetetlen. Ám olyan kincstár, mely mindenki számára nyitva áll – a kutatótól kezdve az egyszerű érdeklődőig. Ráadásul különféle felbontásokban: ha kívánja valaki, akkor megkaphatja az eredetihez hasonló részletességgel is a képeket.

Az érdeklődőknek azt ajánlom, hogy – bár döbbenetes fotók találhatóak a 20. századi világtörténelem eseményeiről – üssék be a keresőbe a Hungary szót, s lapozgassanak...

Azóta történt

Előzmények