Nézd, ott egy svéd! – Újabb gyönyörű panorámafotók a térképes szolgáltatásokban

Azért a svédek még mindig…(Naná, a széles sávú internet terén is ölég jól állnak...)

A közelmúltban írtunk arról, hogy egy svéd cég olyan technológiát fejlesztett ki, mely állításuk szerint jobb, mint az, amely a Google Earth 3D-s várostérképei mögött van – s nem tarthatjuk minden alap nélkülinek a kijelentést, ha megnézzük a még fejlesztés alatt álló produktumot. Aztán írtunk arról is, hogy Stefan Geens, a panorámafotók svéd rajongója készített nagyszerű képeket, melyeket feltett a Google Earthbe. Egy mai tudósítás szerint pedig a konkurens vállalkozás, a Microsoft Virtual Earth nevű projektjére is elkészült egy hasonló alkalmazás, melynek képei látványban legalább olyan lenyűgözőek (a térképen a kicsi narancssárga jelzésekre kattintva lehet elérni a panorámafotókat).

stockholm

E megoldások valójában nem a technológiai nóvumok miatt érdekesek, hiszen ezek ma már mindennapinak számítanak, sőt. Azért érdemes ezekre a kezdeményezésekre figyelni, mivel az egyszerű rácsodálkozáson túl valójában hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban. A Stefan Geensről szóló múltkori hír topikja is ezt bizonyítja. Személyes mániám, hogy mindenféle eszement ötlet helyett egy ilyen kezdeményezés, amikor hazai tájainkat, látnivalóinkat, vállalkozásainkat magas szintű technológiai megoldások segítségével bemutatjuk olyan ingyenes(!) webes szolgáltatásokban, melyeket százmilliók használnak világszerte, sokkal értelmesebb kezdeményezés, mint hatalmas összegeket kidobálni, izé… nem mondom, mikre. Egy ilyen panorámafotós layer, melyet ma már gond nélkül el lehet készíteni ezekre a népszerű szolgáltatásokra, hihetetlen reklámértékkel rendelkezhet. (Ma még mindkét nagy cég örül a térképes szolgáltatásaikra épülő külső adatbázisok szaporodásának, de eljön majd az idő, amikor a kereskedelmi célú képekért majd – valószínűleg nem sokat, de – fizetni kell.) Gondoljunk csak bele: van egy pincém (nekem sajnos nincs, de bárcsak lenne!), készíttetek ilyen panorámafotókat, ahol a leendő vendégem bejárhatja a pincét, a szőlőt, a vendégházat stb., feltetetem őket a Google vagy a Virtual Earthbe… Nem vagyok marketingszakember, de kizárt, hogy ennek ne lenne mérhető hatása.

Annak végtelenül örültem, hogy a már említett topikban többen is jelentkeztek példákkal. Ezt az alkalmat ragadom meg, hogy egy kis hírverést csináljak nekik, de leginkább kettőjüknek. Vgergo egy letölthető képgalériát osztott meg az olvasókkal, ahol a külföldi képek mellett több hazai is szerepel.

Halászbástya

Kuczora képei lenyűgözőek, bár nem nálunk készültek…

Mexico

S a kedvencem, melynek linkjét poirot osztotta meg velünk. Ez mutatja igazán, hogy mire is lehetne használni ezt a technológiát:

bolt

Azóta történt

Előzmények