Google: építsük együtt világunk 3D-s változatát!

A Google a hét végén jelentette be, hogy a kreatív felhasználói számára biztosított lehetőség (a 3D-s szerkesztőprogram SketchUp, illetve az elkészült 3D-s modellek zsibvásáraként működő 3D Warehouse adatbázisai, melyek keretében mindenki megrajzolhatja lakóházát, a környezetében lévő épületeket, álmai épületeit) beépült a Google Earthbe, vagyis a regisztrált felhasználók által készített modellek egy layer segítségével megnézhetőek a népszerű program segítségével.

Aligha véletlen, hogy e bejelentéssel szinte egy időben jelentették be a SketchUp új verzióját, a 7.0-t. Ez a  kezdeményezés a hallatlanul drága tervezőprogramok egyszerűsített változata, mely különösebb szaktudás nélkül is megengedi egy lelkes netezőnek, hogy például megalkossa lakóháza, iskolája stb. 3D-a modelljét, majd ezt feltölthesse egy olyan online alkalmazás adatbázisába, melyet bárki elérhet a világhálón.

A SketchUp tudása (legalábbis az ingyenes verzióé) természetesen messze áll az AutoCad vagy a hasonló professzionális programok képességeitől, de nem is ez a célja. Az új verzió pontosan a célközönségnek számító „amatőrök” munkájának megkönnyítését célozza, hiszen például olyan beépített komponenseket (Dynamic Components) tartalmaz, melyek egy épület megrajzolásánál óriási segítséget adhatnak: mondjuk például lépcső mindenütt van, s ennek megrajzolásában az előre elkészített sémák segíthetnek.

A munka célja egyébként nyilvánvalóan egy digitálisan megrajzolt világ, a létező földi világ másának mind részletesebb, mind teljesebb megteremtése, ám ez akkora feladat, hogy természetszerűleg csakis együttes, közös munkával alkotható meg. A projekt látható törekvése, hogy könnyen kezelhető alkalmazásokkal buzdítsa a netezőket saját kis köreik digitális másának elkészítésére.

Ezért is bővítették például a 7-es verzióban a megosztási funkciókat – a jelenleg még béta előtti állapotban lévő LayOut 2 ezt az együttműködést szolgálja, ám ez nem jár mindenkinek, csak a SketchUp Pro előfizetőinek, mely már a profiknak szól. Ez utóbbira 500 dollárba kerül a licenc – igaz, diákoknak és tanároknak csak a tizedébe –, ám akit elkapott a gépszíj, annak jelentősen bővíti a lehetőségeit a komolyabb verzió.

Azóta történt

Előzmények