Tovább támadják a Google Street View-t a magánélet megsértése miatt

Még csak néhány órája volt elérhető a Google Street View szolgáltatásának új adatbázisa, a 25 brit és 3 holland várost bemutató „virtuális sétaterek”, máris tömegesen érkeztek a panaszok a képekkel kapcsolatban: több száz kifogást kapott a cég amiatt, hogy személyiségi jogokat sértenek bizonyos fotók.

Már csütörtökön, az indulás napján több százezren néztek szét a Street View új helyein, s szinte azonnal elindult a panaszáradat. Blogokban és egyéb internetes oldalakon sorozatban jelentek meg azok a képek, melyeken kifogásolható tartalmakat véltek felfedezni a felhasználók: egy, a járdán hányó ember, egy vásárló, aki épp kilép egy szexboltból, vagy éppen egy letartóztatásról készült fotó. Egy másik gyakori kifogás, hogy az utcán haladó autóra szerelt, panorámaképeket készítő kamera „belátott” az otthonokba, így olyan képek készültek, melyek a lakások belsejét is felfedik, illetve az autókban ülő személyek is felismerhetőek. Különösképp megrázta a magánéletet védő aktivistákat, hogy olyan képet is találtak – egy parkban piknikező családról –, amelyen egy meztelen hároméves gyereket kapott le a kamera. De például Tony Blair, a volt miniszterelnök is eltávolíttatta az otthonát ábrázoló képeket.

A Google szóvivője gyorsan reagált a panaszokra, és elmondta, hogy folyamatosan dolgozzák fel őket, s ha megalapozottak, órákon belül eltávolítják vagy módosítják az aggályos felvételeket. A felismerhető arcokkal, illetve rendszámokkal kapcsolatban kifejtette, hogy az a szoftveres technológia, mellyel ezeket felismerhetetlenné teszik, nagyon jó, de nem tökéletes: 99,99 százalékosan működik (bár ez utóbbi arányra a hét végén már azt mondták, hogy csak „kifejező szófordulat”), ám ha kimarad egy-egy arc vagy rendszám, akkor annak elhomályosítását kérésre pótolják.

Azóta történt

Előzmények