Google vs. Microsoft: árnyékboksz


A Google mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyőzze az Egyesült Államok szövetségi és állami hatóságait, hogy a Microsoft Vista operációs rendszere törvényellenesen működik, gátolja a piaci szabad versenyt. Április 18-án egy olyan 49 oldalas dokumentumot nyújtottak be az Igazságügyi Minisztériumba, illetve a tagállamok főügyészeinek, melyben a Google azt állítja, hogy a Vista akadályozza a más forrásokból származó asztali keresőprogramok működését, emellett gyakorlatilag lehetetlenné(?) tették az átlagos felhasználó számára a beépített keresőprogram kikapcsolását (erről bővebben a BetaNews oldalán), s így komoly hátrányt okoznak az alternatív programokat futtatni szándékozóknak. A Google célja végül is az, hogy bebizonyítsák, a Microsoft nem tartja be a 2002-es trösztellenes rendelkezéseket, mely arra kötelezi a redmondi óriáscéget, hogy termékein a konkurensek programjai egyszerűen és problémamentesen futhassanak.

A hétfőn kiadott vállalati közleményben, Ricardo Reyes a Google szóvivője kifejtette: a Microsoft megoldása olyan szilárdan be van építve a Vistába, hogy a felhasználók szabadságát korlátozzák ezzel. Jack Evans, a Microsoft szóvivője viszont azt állította a Google közleményére reagálva, hogy ők már eddig is számtalan változtatás hajtottak végre, s nem érzik valósnak a panaszt. Brad Smith, a vállalat általános tanácsadója elmondta: úgy tervezték a Vistát, hogy az asztali keresés és a netes keresés külön működjenek, épp a későbbi perek elkerülése végett. Tavaly egyébként a Google nyújtott már be panaszt a Microsoft ellen, amikor azt nehezményezték, hogy az Explorerbe nehézkes a konkurens cégek keresőinek eszköztárát beépíteni, s bár akkor a hatóságok nem kötelezték semmire a redmondiakat, ők mégis megkönnyítették az emlegetett metódust.

Ugyanakkor – a fogyasztói érdekvédelemre hivatkozva – több állam főügyésze is vizsgálat indítására szavaz, s június 26-án sor kerül majd egy bírósági meghallgatásra is.

S nyilván az sem véletlen, hogy a Google kampánya néhány nappal az után indul, hogy a Microsoft bepanaszolta a keresőcéget a Szövetségi Kereskedelmi Felügyeletnél a DoubleClick Inc. felvásárlása miatt.

Azóta történt

Előzmények