Rejtélyes képek a vistás DVD-ken

Mikroszkopikus képek találhatók a Windows Vista gyári DVD-lemezeinek címkeoldalára nyomott hologramon – fedezte fel egy spanyol blogger. Pontosabban a sasszemű user egy fotót szúrt ki a lemezen, amelyen három férfi vigyorog. Miután az erről erős nagyítással készített felvételeit publikálta, internetszerte megindult a spekuláció arról: vajon kiket ábrázolhat a fénykép, és ugyan miért került rá a diszkre. A legtöbben arra tippeltek, hogy itt egy húsvéti tojásról (easter egg) van szó, melyet a Microsoft vicces kedvű alkalmazottai csempésztek a nyomatra.


Fotók: inicia.es/de/kwisatz/

A szoftvervállalat azonban gyorsan elejét vette a további találgatásoknak. Kiderült, hogy a fotót nem huncut dolgozók, még csak nem is ufók helyezték el a lemezen, főleg nem az illetékesek tudta nélkül, hanem maguk az illetékesek: a Vista DVD hologramjának tervezői, akik ráadásul nem is csak ezt az egy képet mixelték bele a hologramba. A kérdéses képen e csapat három tagja látható, a többin pedig már közkinccsé lett, szabadon felhasználható műalkotások másolatai.

A képek rendkívül aprók, méretük körülbelül egy négyzetmilliméter, ezért szabad szemmel nem, csak erős nagyítás mellett láthatók. A birtokunkban lévő Vista Ultimate lemezeken magunk is megpróbáltuk kisilabizálni, mit ábrázolhatnak, de gyengécske makróobjektívünkkel nem tudtunk megfelelő nagyítást elérni. Ha Olvasóink több sikerrel járnak, és esetleg még a műalkotásokat is felismerik, ne habozzanak felfedezéseiket megosztani velünk!

A képek egyébként a lemezek hamisításának megnehezítése végett kerültek a DVD-kre. Már a hologramot magát is rendkívül nehéz reprodukálni, a miniatűr képek csak tovább bonyolítják a feladatot.

Azóta történt

Előzmények