Cloudszolgáltatással újít a GTS-Datanet

A GTS Virtual Services néven új, elsősorban kis- és középvállalatoknak szánt szolgáltatásokat vezetett be a GTS-Datanet Magyarországon. Az alternatív távközlési szolgáltató jelenleg két megoldást kínál: a GTS Virtual Exchange professzionális vállalati levelezést biztosít havidíjas konstrukcióban, míg a GTS Virtual Backup a céges adatok automatikus biztonsági mentését és tárolását teszi lehetővé.

Bérelhető szolgáltatások

A Virtual Exchange szolgáltatás a Microsoft Outlook 2007 alkalmazáson alapul, amely ebben a konstrukcióban egyszeri beruházás – szoftverlicenc és levelezőszerver vásárlása – nélkül, fix havi díjért érhető el a vállalkozások számára. Az ún. Software as a Service (SaaS) megoldás hozzáférést biztosít a cég munkatársai számára az e-mailekhez, naptárakhoz és névjegyalbumokhoz gyakorlatilag bármikor és bárhonnan.

A GTS-Datanet szerint e konstrukció előnye, hogy az ügyfélnek nem kell megvennie a szoftvereket és az azokat kiszolgáló hardvereket, elég ezeket csupán bérbe vennie az interneten keresztül a szolgáltatótól, aki a szoftverfrissítéssel és a hardverek üzemeltetésével kapcsolatos minden teendőt átvállal tőle. A GTS Virtual Exchange-gel egy 100 munkaállomást működtető cég a költségeit akár 30 százalékkal csökkentheti, egy 20 fős vállalkozás megtakarítása pedig elérheti az 50 százalékot is – mondja a GTS-Datanet. A megoldás négy szolgáltatáscsomagban érhető el, havi nettó 1890 forintos havi díjtól.

A GTS Virtual Backup megbízható automatikus biztonsági mentést kínál olyan vállalkozásoknak, akik kritikus fontosságú üzleti adataikat mindenkor a lehető legnagyobb biztonságban szeretnék tudni. A GTS-Datanet a szolgáltatásra előfizetők adatait egyszerre két adatközpontban tárolja, és az ügyfelek a szerverekre az interneten keresztül, 128 bites SSL-titkosítással kódolva tölthetik fel az adataikat, melyekhez a weben keresztül bárhol, bármikor hozzáférhetnek a kizárólag általuk ismert titkosítási kulcs segítségével.

Az asztali gépek adatainak mentésére ajánlott Backup Desktop 2 GB csomag havonta nettó 1965 forintért rendelhető meg, a szerverek adatainak mentésére kínált Backup Server 20 GB csomag pedig nettó 13 350 forintért vehető igénybe. A csomagban foglalt tárhelykapacitás tetszés szerint tovább bővíthető – közölte a cég, amely bízik a SaaS-piac gyors bővülésében, és úgy számol, hogy 2013-ra minden tizedik hazai kis- és középvállalkozás SaaS konstrukcióban használ majd irodai szoftvereket.

Nőtt az árbevétel

A GTS-Datanet az új szolgáltatások bejelentésével egy időben publikálta 2009-es pénzügyi mutatóit is. Habár tavaly a magyar távközlési piac a kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatására 3-4 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni, a szolgáltató enyhén növelni tudta az árbevételét, a 2008-as 15,5 milliárd forintról 15,8 milliárd forintra. A mutató annak fényében kifejezetten jónak mondható, hogy a GTS-Datanet az anyavállalata stratégiájához igazodva 2009 első felében megvált műholdas adatátviteli üzletágától. Az EBITDA 30 százalékkal, 2,8 milliárd forintra nőtt, elsősorban a költséghatékonyságot növelő intézkedéseknek köszönhetően. A beruházásokra költött 1,3 milliárd forint valamivel kevesebb, mint az azt megelőző évben.

A hazai szolgáltató anyavállalata, a GTS Central Europe 2009-ben 384,5 millió euró árbevételt ért el, mely 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A csökkenés oka, hogy a cég megvált a portfóliójához nem illeszkedő üzletágaktól, mérséklődött a hagyományos hangalapú termékek iránti érdeklődés, valamint a helyi valuták 2008-hoz képest leértékelődtek. Az árbevétel csökkenése ellenére a csoport 16 éves fennállása óta a legmagasabb EBITDA- és cashflow-eredményét könyvelhette el: az EBITDA 11 százalékos növekedéssel elérte a 86 millió eurót, az EBITDA-ráta pedig 18 százalékról 22 százalékra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények