GVH-bírsággal zárult a Vodafone és a T-Mobile sebességpárbaja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom a mobilinternet-hálózatukat népszerűsítő kereskedelmi kommunikációjukban jogsértő összehasonlító reklámokat alkalmaztak, amiért mindkét cégre jelentős bírságot szabott ki. A hatóság azt a nyilatkozatpárbajt zárta le most, melyet a két mobilszolgáltató 2011 első felében folytatott egymással arról, hogy kié Magyarország leggyorsabb mobilinternetes hálózata. (A sajátos kommunikációs csatát akkor részletesen is bemutattuk Melyik szolgáltatónál leggyorsabb a mobilnet? című cikkünkben.)

Amint arról annak idején beszámoltunk, a két operátor kölcsönösen kétségbe vonta a másik méréseinek hitelességét, és a saját hálózatát tartotta a hazai piacon a legjobbnak. A hatósági vizsgálat pikantériája, hogy a T-Mobile 2011 februárjában bepanaszolta a riválisát a GVH-nál azért, mert az a reklámjaiban megtévesztő módon a leggyorsabbként hirdette adatátviteli hálózatát, a hivatal azonban a magenta szolgáltatóval szemben is eljárást indított.

A GVH most nyilvánosságra hozott, elmarasztaló határozata felidézi: a Vodafone 2010. december 1. és 2011. június 4. között hirdetéseiben saját mobil adathálózatát „leggyorsabb” és a „legjobb mobil adathálózat” jelzőkkel reklámozta. A kampányokban megjelent reklámszövegek azt a benyomást kelthették, hogy a cég adathálózatában érhető el a legnagyobb le- és feltöltési, illetve webböngészési sebesség. A hivatal a vizsgálat során megállapította, hogy az állítások alapját adó mérések nem reprezentálták a mobilinternet-szolgáltatással lefedett teljes területet. A mérés alapján legfeljebb a magyarországi nagyvárosokban jellemző helyzetre lehetett volna következtetéseket levonni, azonban a reklámok országszerte minden fogyasztónak szóltak. A GVH az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás a reklám fő üzenetének megfogalmazásával megtévesztette a fogyasztókat.

A Magyar Telekom 2011. február 24. és 2011. március 31. között reklámozta „a leggyorsabb mobil adathálózat” és a „leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat” üzenetekkel saját hálózatát. Az állítások alapjául szolgáló mérések azonban csak a letöltésre és a feltöltésre vonatkoztak, nem vizsgálták a webböngészési sebességet, valamint a sikeresség arányát a le- és feltöltések és a webböngészés körében. Ennek megfelelően a hálózat sebességére általában utaló reklámállítás nem támasztható alá a mérés eredményeivel – állítja a GVH.

A hivatal a vizsgálata során megállapította, hogy a mobilszolgáltatók a fenti magatartásukkal jogszerűtlen összehasonlító reklámokat alkalmaztak és a fogyasztókkal szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ezért a Vodafone-t 50 millió, a Magyar Telekomot pedig 100 millió forint megfizetésére kötelezte. Az összegek különbségét elsősorban a reklámokra fordított kiadások eltérő mértéke indokolta – áll a GVH közleményében.

Azóta történt

Előzmények