Országszerte működik a Vodafone új hálózata

Ma reggel 6 órától országszerte működik a Vodafone megújított mobilhálózata. Miután az operátorhoz tegnap – éppen a projekt lezárását bejelentő sajtótájékoztató idején – megérkezett a szakhatóságtól a 900 MHz-es frekvencia-árverésen elnyert blokkok használatára szóló engedély, mára mindenhol bekapcsolták a nagyobb mobilinternetes sávszélességet biztosítani képes és a következő generációs technológiákra is felkészített rendszert.

Diego Massidda vezérigazgató a friss frekvenciahasználati engedéllyel (Fotó: Vodafone)
Diego Massidda vezérigazgató a friss frekvenciahasználati engedéllyel (Fotó: Vodafone)

A hálózatmodernizáció egy évvel ezelőtti bejelentése idején a Vodafone 673 települést fedett le Magyarországon, most 2432 településen érhető el a hálózata. A sajtótájékoztatón Döbrőssy Gábor, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a berendezéseket szállító Huawei szakembereivel együtt több mint 2600 bázisállomást modernizáltak, és közel 950 bázisállomáson bekapcsolták a 42 Mbps elméleti sávszélességet biztosító DC-HSPA+ technológiát is. Ez a sebesség 101 városban – köztük Budapesten – érhető el, míg máshol 21 Mbps elméleti maximális letöltéssel internetezhetnek a szolgáltató ügyfelei.

„Munkatársaim összesen közel 2 millió lépcsőfokot lépdeltek felfelé, ez megegyezik azzal, mintha 1200 alkalommal felsétáltak volna az Eiffel-torony tetejére. A munkálatok szakaszos leállással is járó részeit éjszaka végeztük azért, hogy ügyfeleink szinte semmit se érzékeljenek mindebből. Összesen mintegy 100 000 órányi munka zajlott éjjelente, ami 12 500 munkanapnak, azaz hozzávetőleg 50 munkaévnek felel meg” – illusztrálta a projekt dimenzióit a szakember.

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke kiemelte, hogy az elnyert frekvenciáknak köszönhetően számos olyan településre tudtak eljutni, ahol eddig semmilyen széles sávú mobilinternet-szolgáltatást nem lehetett használni. A fejlesztéssel közel 1,2 millió új lakosra terjesztették ki a hálózat lefedettségét, mondta. A hálózatfrissítés hatásait a kompatibilis 2G-készülékkel rendelkező felhasználók is érezhetik: ők EDGE-en keresztül böngészhetnek a jóval lassabb GPRS helyett. Az új infrastruktúra emellett jobb hívásminőséget is biztosít, és hibatűrőbb, mint a korábbi.

A rádiós eszközcserékkel párhuzamosan felépült az új generációs felhordó- és aggregációs hálózat. Ehhez az átviteltechnikai rendszerhez csatlakozva, a modernizációs munkák részeként lecserélt több mint 2700, IP-alapon működő mikrohullámú berendezés biztosítja az összeköttetést a multi-technológiás bázisállomások (GSM, HSPA+, LTE ready) és az optikai gerinchálózati pontok között. A Vodafone új, teljes mértékben IP-s hálózata a szintén ebben az évben elkészült nagy kapacitású transport-hálózaton (DWDM) keresztül kapcsolódik az internet, valamint a kapcsolóközpontokon keresztül a külső telefonhálózatok felé.

Lapunk a sajtótájékoztatón rákérdezett: a Vodafone, a két már működő riválisához hasonlóan, tervezi-e bíróságon is megtámadni az új állami konzorcium győzelmét hozó frekvenciaaukció eredményét. Kérdésünkre Beck György azt mondta, a vállalatcsoport jogászai vizsgálják a helyzetet, és ők fognak döntetni arról, hogy mit lép a cég.

Azóta történt

Előzmények