Gyermekvédő vagy kémeszköz?

A 2006 második felében érkező, online szolgáltatások széles skáláját kínáló Windows Live része lesz egy ingyenes eszköz, amellyel a szülők monitorozhatják csemetéik internetes kalandozásait – jelentették be tegnap a Microsoft főhadiszállásán.

A netező fiatalok megfigyelése – vagy fogalmazzunk inkább úgy, védelme – az elmúlt időszakban kiemelt jelentősséget kapott az Egyesült Államokban, így stratégiai ponttá vált a Microsoft számára is. Ennek oka a közelmúltban napvilágra került számos eset, amelyben "online szexuális ragadozók" a különböző virtuális közösségeket, például a MySpace.com-ot használták fel arra, hogy becserkésszék a serdületleneket.

A Windows Live – amelyet az online marketingben rejlő dollármilliókért, a Google és a Yahoo! riválisaként küld ringbe a Microsoft – alapból képes lesz rá, hogy megfigyeljen és naplózzon minden online kommunikációs formát, kezdve az e-mailtől az azonnali üzenetküldőkön keresztül a blogokig. A szülők az eddigiekhez hasonlóan megszabhatják, hogy gyermekeik milyen weboldalakat látogathatnak meg, és azt is, ki léphet velük kapcsolatba a világhálón keresztül. A szolgáltatás a Windows Service Pack 2-vel – pontosabban annak közelebbről meg nem határozott "bizonyos verzióival" – telepített gépeken lesz használható, és természetesen kompatibilis lesz a készülő Windows Vistával.

Több it-biztonsági cég is kínál programcsomag részeként vagy önállóan hasonló terméket, sőt, magának a Microsoftnak is van hasonló szolgáltatása az előfizetéshez kötött MSN-fiókokban. A szoftvercég szerint az utóbbi időben egyre fokozódó igény mutatkozik arra, hogy ezt a szolgáltatást ingyenesen lehessen elérni.

A szoftveróriásnak azonban figyelemmel kell lennie rá, hogy egy ilyen fokú ellenőrzést lehetővé tevő eszköz kétélű fegyver. Segítségével a szülő, illetve az adminisztrátor nemcsak a gyerekek, de gyakorlatilag bármelyik családtag webes tevékenységét pontosan nyomon követheti a Windows Live-on belül.

Azóta történt

Előzmények